image
Sursa foto: http://lyberti.com

Kremlinul acuză Ucraina că noua Biserică Ortodoxă este creată în scopuri politice

Kremlinul i-a acuzat luni pe politicienii din Ucraina că se folosesc de crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene independente de Moscova în scopuri politice, relatează Agerpres.ro.

Ucraina l-a ales sâmbătă pe liderul unei noi biserici ortodoxe naţionale, marcând o despărţire istorică de Rusia. Decizia este considerată de liderii Ucrainei ca fiind vitală pentru securitatea şi independenţa ţării.

"În Ucraina, aceste procese, această activitate care produce schismă, sunt amestecate complet cu politica, ceea ce probabil nu este permis de canonul bisericesc", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă video cu jurnaliştii.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat sâmbătă crearea Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a 'Conciliului de Reunificare', format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene, reunit în aceeaşi zi la Kiev.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub Patriarhia Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhia Constantinopolului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: