image
Sursa foto: coe.int

Rusia, obligată de CEDO să achite despăgubiri de circa 2,5 milioane de euro fermierilor din Dubăsari

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza fermierilor din raionul Dubăsari, a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol.

Înalta Curte a decis că Rusia se face vinovată de violarea dreptului de proprietate și a dispus încasarea prejudiciilor suportate de către reclamanți din contul autorităților de la Moscova în cuantum total de circa 2,5 milioane de euro.

Astfel, fiecărui proprietar i-a fost dispusă încasarea sumei de 1 500 de euro, iar companiilor agricole câte 5 000 de euro.

Cele opt cereri care cuprind plângerile unui număr de 1646 proprietari de terenuri agricole şi 3 societăți comerciale agricole, aflate în raionul Dubăsari, au fost depuse la Curtea Europeană de către avocații Asociației Promo-LEX în perioada anilor 2004 - 2006.

Reclamanții sunt rezidenți şi locuitori ai localităților Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, situate pe malul stâng al Nistrului şi dețin cote de teren în apropierea satelor lor.

Pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20 000 de mii de euro.

„După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat Ion Manole, Directorul Asociației Promo-LEX.

Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, în mai multe localități din r. Dubăsari, atunci când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița.

Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarii terenurilor au fost opriți de a-și prelucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriașe.

„Constatările Curții Europene sunt deosebit de importante și actuale. La moment, problema dată se discută în cadrul formatului de negocieri a conflictului transnistrean, iar părțile implicate în dialog au opinii contradictorii. Această hotărâre vine să constate anumite aspecte care nu pot fi ignorate și anume că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate”, a menționat Alexandru Postica, Directorul Programului „Drepturile Omului” al Asociației Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX își exprimă gratitudinea partenerilor care i-au susținut pe parcursul anilor în cauza fermierilor din r. Dubăsari – Open Society Institute, National Endowment for Democracy și Civil Rights Defenders.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: