image
Sursa foto: Getty Images

SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing

Statele Unite ale Americii vor boicota diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing, pe fondul situației privind respectarea drepturilor omului în China, a anunțat administrația prezidențială de la Washington.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a anunțat că niciun oficial nu va reprezenta guvernul american cu ocazia viitoarelor Jocurilor Olimpice de iarnă (4-20 februarie 2022), pentru a protesta împotriva încălcării drepturilor omului.

Sportivii americani vor putea să concureze la Jocurile Olimpice. Administrația din SUA a decis să boicoteze diplomatic și Jocurile Paralimpice din 2022, care se vor desfășura tot la Beijing.

Casa Albă vrea să transmită “un mesaj clar” că încălcarea drepturilor omului în China nu este un lucru normal, se arată într-un document. Autoritățile comuniste din China sunt acuzate că încalcă în mod regulat drepturile omului și obligă grupuri minoritare etnice și religioase la muncă în condiții improprii.

China este vizată de acuzații și în cazul jucătoarei de tenis Shuai Peng. Comunitatea internațională apreciază că Peng este victima cenzurii și intimidării, după ce a lansat acuzații de agresiune sexuală împotriva unui înalt oficial chinez.

Conducerea WTA a anunțat suspendarea tuturor competițiilor găzduite de China în sezonul 2022, având în vedere situația jucătoarei chineze Shuai Peng.

China a anunțat că va riposta față de boicotul Statelor Unite. Un purtător de cuvânt al guvernului chinez a declarat că acest demers "poate afecta dialogul şi cooperarea dintre China şi SUA".

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat aşa-numitul Armistiţiu olimpic pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, dar SUA, Australia și alte 19 state refuză să semneze documentul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: