image
Sursa foto: captură video

Maia Sandu: „CSP vrea să spună că-i va sluji pe corupți în continuare așa cum l-a slujit pe Plahotniuc”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un briefing la Guvern unde s-a arătat nemulțumită de decizia Consiliului Superior al Procurorilor de a anunța concurs pentru funcția de procuror general al PG, în ciuda faptului că există un proiect de lege care prevede schimbara procedurii de alegere a procurorului general. Premierul a criticat CSP și a menționat că Guvernul se va implica în crearea unei comisii pentru selectarea noului procuror general.

„Cât timp îi mai putem lăsa să își bată joc de viitorul țării. Au avut destul timp la dispoziție pentru a curăța sistemul de corupție. Timpul a expirat. Ei au eșuat nu din cauza că nu le-a ajuns timp, ci pentru că îi sfidează pe toți într-un mod grosolan”, a declarat premierul.

Maia Sandu a mai declarat că decizia de astăzi a CSP de a organiza concurs pentru desemnarea noului procuror general al Republicii Moldova, ignorând inițiativele și demersurile de a schimba modalitatea de alegere a acestuia, reprezintă o sfidare a așteptărilor tuturor cetățenilor.

„Au lansat acest concurs chiar dacă există un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament prin care se schimbă procedura de alegere a procurorului general. Se pare că CSP nu a înțeles că perioada în care puteau numi în calitate de procurori personaje corupte de genul Harunjen, Popa sau Bețișor, a trecut. CSP vrea să ne spună că-i va sluji pe corupți în continuare așa cum l-a slijit pe Plahotniuc”, a declarat prim-ministrul.

Premierul a spus că Guvernul se va implica în reforma justiției iar la următoare ședință a Gyvernului se va discuta crearea de urgență a biroului de combatere a corupției și reforma justiției pe lângă prim-ministru, care va include pe lângă reprezentanții socității civile și experți internaționali.

„Vom insista pe comisii de evaluare externă cu implicarea experților străini începând cu cel mai înalt nivel al sistemului judecătoresc și al organelor procuraturii. Vom insista pe un sistem riguros de alegere a noului procuror general”, a menționa Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: