image
Sursa foto: pdm.md

Candu, despre criticile UE și SUA în adresa legii privind declararea voluntară: Puțini au citit-o, dar au venit cu reacții

„Nu au citit legea sau este o neînțelegere a actului”. Astfel a calificat președintele Parlamentului Andrian Candu reacțiile dure ale partenerilor externi la legea privind declararea voluntară, promovată săptămâna trecută de actuala guvernare.

„Dacă ați observat timpul de reacție a unor parteneri, a fost forte scurt și rapid. Nici nu am reușit să aprobăm legea. Eu nici nu am semnat legea pentru a o trimite la promulgare. Puțini au reușit s-o citească, dar deja au venit cu anumite reacții. Este o neînțelegere a actului”, a declarat Andrian Candu.

„E un mecanism folosit de foarte multe state. De ce să nu încercăm și noi? Știți că în 2012 a fost făcută o liberalizare de capital? Doar că nu a fost numită așa. Ministrul Finanțelor de atunci, Veaceslav Negruța, care să dă mare și tare pe la televiziuni, a promovat o liberalizare e capital. Cetățenii puteau să declare până la un milion de lei fără să-i arate. Peste 25 de mii de cetățeni au declarat acel milion. Sunt 25 de miliarde de lei declarate și nu s-a plătit impozite. Aia e o adevărată spălătorie de bani”, a mai spus Candu.

Precizăm că Ambasada Statelor Unite, Delegația UE la Chișinău, dar și Fondul Monetar Internațional au critivat măsurile fiscale promovate de actuala guvernare, atenționând că astfel lupta contra corupției va fi subminată.

Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală a fost aprobată cu votul a 56 de deputați PD și PPEM. Inițiativa a fost anunțată de la tribuna Partidului Democrat, iar acum două zile a fost aprobată de Guvern și inclusă peste noapte pe agenda Parlamentului.

Potrivit legii, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018. Totodată, va fi micșorat impozitul pe venit pentru persoanele fizice, de la 18% la 12%.

Noua lege prevede și introducerea unei noi cote reduse a TVA în mărime de 10% pentru serviciile de cazare, precum şi pentru produsele alimentare, cu excepţia mărfurilor supuse accizelor. Nu în ultimul rând, vor fi anulate toate amenzile şi penalităţile acumulate de agenţii economici, care achită datoriile de bază.

Noutăţile partenerilor

comentarii: