image
Sursa foto: Profimedia

Ungaria permite vânzarea testelor antigen în magazine pentru a le scădea preţul

Guvernul ungar a permis ca începând de miercuri testele antigen pentru detectarea coronavirusului, care erau disponibile până acum doar în farmacii, să fie vândute şi în supermarketuri şi în benzinării în încercarea de a reduce preţul lor actual de 15 euro (17 dolari), în această ţară unde salariul mediu este de 800 de euro (914 dolari).

Până acum doar farmaciile puteau vinde teste antigen la un preţ mediu de 14-15 euro, în timp ce în laboratoarele de analiză acelaşi tip de teste costă 25 - 30 de euro.

Testele PCR, mai fiabile, pe care unele ţări europene le impun drept condiţie pentru intrarea în ţară, în Ungaria costă între 39 şi 55 de euro. Liberalizarea vânzării testelor antigen rămâne în vigoare cât timp se menţine starea de alertă pentru pandemia de coronavirus în această ţară.

Oficiul Concurenţei din Ungaria (GVH) a propus încă din ianuarie liberalizarea vânzării de teste antigen pentru a scădea preţurile, mai mari decât media europeană, scrie Agerpres. Unele ţări europene, precum Austria sau Marea Britanie, oferă gratuit teste antigen populaţiei, în timp ce în Spania preţul lor este de maximum 2,94 de euro, notează Digi24.

Autorităţile ungare realizează puţine teste pentru detectarea COVID-19, astfel încât procentul rezultatelor pozitive este foarte mare.

Marţi, 55% dintre cele 12.714 de teste au fost pozitive.

Noutăţile partenerilor

comentarii: