image
Sursa foto: jurnal.md

Recomandările IPRE cu privire la evaluarea procurorilor și judecătorilor

Un grup de experți din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat o Opinie cu privire la proiectul de lege privind evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP a judecătorilor și procurorilor.

Autorii opiniei precizează că susțin proiectul, dar totodată sunt necesare unele îmbunătățiri pentru a face mai clar textul proiectului de lege.

Astfel experții IPRE recomandă reglementarea mai detaliată a termenelor în care urmează a fi desfășurată evaluarea, precum și clarificarea modului în care evaluarea se încadrează în procesul de organizare a alegerilor pentru funcția de membru în CSM, CSP și organele din subordinea lor;

IPRE mai recomandă autorilor proiectului clarificarea procedurii de demitere a membrilor Comisiei de evaluare.

Totodată proiectul ar trebui să stabilească obligația membrilor Comisiei de evaluare de a depune declarația de avere și interese personale.

IPRE mai recomandă prevederea expresă în proiectul de lege a instituțiilor de drept care urmează să colaboreze cu Comisia de evaluare și stabilirea unor sancțiuni pentru neprezentarea informației solicitate de Comisiei de evaluare și pentru sabotarea activității acesteia.

IPRE precizează că vin cu aceste recomandări pentru a îmbunătăți proiectul de lege privind evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor publicat la 1 decembrie 2021

Amintim că experții Comisiei de la Veneția s-au expus referitor la acest proiect săptămâna trecută criticând modul rapid în care au fost adoptate aceste modificări, în lipsa consultărilor publice, a opiniilor instituțiilor relevante, precum și a societății civile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: