image
Sursa foto: euronews.com

Seceta care a afectat fluviul Pad a scos la iveală o bombă intactă din cel de-Al Doilea Război Mondial

Aproximativ 3.000 de oameni au fost evacuați înainte ca armata să detoneze o bombă de aproape jumătate de tonă care a fost descoperită în fluviul Pad din Italia.

Seceta extremă provocată de temperaturile ridicate din Europa a scos la iveală o bombă neexplodată, din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, amplasată de-a lungul malurilor fluviului Pad al Italiei.

Pescarii au descoperit bomba de fabricație americană în data de 25 iulie, în apropierea satului Borgo Virgilio din nordul Italiei, lângă orașul Mantua. Bomba părea să fi fost scufundată acolo de mai bine de 70 de ani, scrie Descopera.ro.

Cu toate acestea, nivelul apei din fluviul Pad, care se întinde spre est-vest în nordul Italiei și este cel mai lung fluviu al țării, s-a redus semnificativ în această vară, în urma mai multor valuri de căldură care au lovit multe părți ale Europei (inclusiv Italia), cu temperaturi record.

Experții militari spun că bomba cântărea aproximativ 450 de kilograme

După ce au evacuat cei aproximativ 3.000 de civili care locuiesc în vecinătatea satului, experții militari au deconectat siguranța bombei și au mutat dispozitivul într-o carieră aflată la aproximativ 45 kilometri distanță. Acolo, această bombă a fost distrusă printr-o detonare controlată. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale în urma exploziei controlate.

În această vară, o mare parte din emisfera nordică a fost lovită de valuri de căldură extreme, care se preconizează că vor deveni din ce în ce mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice în curs. La sfârșitul lunii iunie, Roma a raportat cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, ajungând la 40,5 grade Celsius.

Efectele cauzate de secetă

În timpul caniculei din iunie, râul Tibru al Romei a secat atât de mult încât ruinele unui pod antic construit în timpul împăratului Nero (al cincilea împărat al Imperiului Roman între anii 54 și 68 d.Hr.) au devenit clar vizibile pe fundul râului. Ruinele podului apar doar în perioade lungi de secetă, au spus experții.

Din cauza secetei în curs, Italia a declarat stare de urgență pentru zonele din jurul fluviului Pad, acolo unde are loc aproximativ o treime din producția agricolă a Italiei. Regiunea suferă cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: