image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ex-deputat, despre dosarul „Energocom”: „De ce tace PG? Dodon ar putea fugi, așa cum au fugit și ceilalți oligarhi”

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, este convins că președintele de onoare al socialiștilor Igor Dodon ar putea pleca din Republica Moldova, la fel cum au fugit și alți oligarhi și acuză procurorii că nu întreprind nimic în dosarele care îl vizează. Slusari este sceptic că dosarul „Energocom” va fi dus până la capăt și reiterează că Igor Dodon a venit foarte relaxat la Procuratura Generală, iar procurorii nici măcar nu s-au obosit să anunțe data următoarei audieri

„Au trecut două săptămâni de la audierea lui Igor Dodon pe cauza importului energiei electrice în 2008 care a adus un prejudiciu Republicii Moldova de circa 12 milioane de dolari. În continuare ce urmează ? Procuratura Generală nu are nimic de spus societății ? Igor Nicolaevici, cel care a negociat acest contract în detrimentul intereselor RM, a venit la procuratura ca la el acasă. Fața de dânsul nu a fost aplicată nici cea mai blândă măsură preventivă. El a cerut timp pentru familiarizarea cu materialele dosarului și anchetatorul a acceptat solicitarea lui, fără că să fie stabilită măcar următoarea datĂ A audierii”, observă Alexandru Slusari.

Fostul deputat conchide că în loc să stea la penitenciarul nr. 13, Igor Dodon își dictează condițiile procurorilor. „După 3 luni de schimbări la PG așa și nu vedem nici o mișcare pe dosarele „culioc", Bahamas sau îmbogățirea ilicită, reflectată în mai multe investigații jurnalistice. Se dorește ca Dodon să plece din țara, așa cum au fugit ceilalți oligarhi, sau dănsul are garanții geopolitice de imunitate?”, se întreabă fostul deputat.

Anterior și comentatorul politic, Anatol Țăranu, s-a arătat convins că președintele de onoare al socialiștilor, Igor Dodon, s-a lăsat de deputăție pentru a-și croi o cale care i-ar permite să plece din Republica Moldova.

„Are o coadă atât de lungă de încălcări și de crime, că nu are cum să nu stea la pușcărie”, a comentat Anatol Țăranu în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

„El este o palmă pe obrazul societății. Un om cu asemenea reputație continuă să fie agent electoral, politician în funcție, președinte de onoare al socialiștilor. Toată societatea noastră a văzut cum lua mită în culioc fiind președinte. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat într-o țară cu o democrație oricât de fragilă, nimeni nu i-ar fi întins mâna. Societatea moldovenească este una profund bolnavă pentru că tolerează asemenea politicieni”, a spus Anatol Țăranu.

Amintim că audierea lui Igor Dodon în dosarul „Energocom” a avut loc în legătură cu activitatea acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Potrivit PG, acesta din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de  11 927 173 Dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: