image
Sursa foto: Jurnal.md

Republica Moldova, pe agenda de astăzi a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene

Republica Moldova se află pe agenda Consiliului Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene, care are loc astăzi la Bruxelles.

„Miniștrii de externe vor avea un schimb de opinii privind perspectivele politice pentru implicarea UE în Republica Moldova și calea de urmat, în urma recentelor alegeri parlamentare din 24 februarie 2019”, se spune în agenda reuniunii.

În concluziile sale din februarie 2018, Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene și-a exprimat regretul cu privire la faptul că noua lege electorală nu abordează unele dintre recomandările esențiale din avizul comun al Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și al OSCE/Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, reamintind că alegerile transparente, deschise tuturor și credibile la nivel central și local sunt de o importanță majoră.

De asemenea, Consiliul reamintește că libertatea și pluralismul mass-mediei sunt condiții esențiale pentru o societate democratică și îndeamnă Republica Moldova să continue reformele care vizează concentrarea proprietății asupra mass-mediei și garantarea libertății și pluralismului mass-media.

Consiliul a subliniat că ar trebui canalizate de urgență noi eforturi către o combatere mai fermă a corupției, încununată de rezultate palpabile, care să fie însoțită de o reformă profundă a sistemului judiciar, inclusiv a parchetului. De asemenea, Consiliul a remarcat faptul că acest proces de reformă ar trebui să includă anchete și urmăriri penale amănunțite, imparțiale și cuprinzătoare ale tuturor celor implicați în frauda bancară masivă care a fost expusă în 2014.

Anterior, copreședinta blocului ACUM Platforma DA și PAS, a declarat că pe 20-22 martie va efectua o vizită la Bruxelles, unde va discuta cu partenerii externi, factorii de decizie ai UE, despre cât de corecte au fost alegerile, în contextul finanțării pe care trebuie să o obțină Republica Moldova. „Vom insista pe faptul ca Uniunea Europeană să-și folosească toate pârghiile pentru a ajuta la eliberarea statului din captivitate”, a mai spus Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: