image
Sursa foto: Foto simbol

În fiecare an, în Republica Moldova sunt dați dispăruți în jur de 700 de copii

În 98% din cazuri, minorii părăsesc domiciliul sau centrul de plasament benevol.

În Republica Moldova în fiecare an sunt dați dispăruți circa 700 de copii. În 98% din cazuri acești pleacă benevol de la domiciliu. Sunt și sunt cazuri în care minorii devin victime ale accidentelor sau ale unor infracțiuni. Datele au fost prezentate luni, 25 mai, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți.

Șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Alexei Grosu, a declarat că printre factorii care favorizează dispariția copiilor se numără lăsarea fără supraveghere a minorilor sau lăsarea în grija bunicilor, atunci când părinții pleacă la muncă peste hotare. O problemă o constituie și lipsa unei comunicări benefice în familie. Sunt cazuri în care minorii pleacă de acasă, abandonând și școala, fiindu-le frică de reacția celor de-ai casei la rezultatele școlare mai puțin bune. Copiii pleacă și fiind influențați de anturajul negativ în care își petrec timpul sau din cauza stării social-economice precare din familie.

Alexei Grosu a menționat că majoritatea minorilor sunt identificați în primele 48 de ore de la sesizarea parvenită la poliție. Șansele de a găsi un copil dispărut scad odată cu trecerea timpului și, din acest considerent, este necesar ca adulții să sesizeze oamenii legii cât mai repede. Părinții trebuie să apeleze imediat la numărul unic de urgență 112, pentru că orice informație contează.

Directorul executiv al Asociaţiei obşteşti ,,Concordia. Proiecte sociale”, Viorica Matas, a declarat că numărul de copii care părăsesc voluntar domiciliul sau centrul de plasament este destul de mare. Asociația și poliția au elaborat un plan de acțiuni pentru a preveni acest fenomen. În 2019, cu implicarea serviciilor destinate copiilor și tinerilor, peste 240 de beneficiari au participat la instruiri moderate de colaboratorii IGP. La instruiri au participat și angajații centrelor de plasament, astfel încât să știe cum să reacționeze atunci un copil părăsește serviciul în care este plasat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: