image
Sursa foto: BNM emite două monede comemorative

BNM emite două monede comemorative, din argint şi aur, dedicate centenarului Unirii Basarabiei cu România

Banca Naţională a Moldovei va emite zece monede comemorative şi jubiliare, ediţia 2017, pentru seriile „Personalităţi”, „Femei celebre”, „Aleea Clasicilor din Grădina Publică «Ştefan cel Mare şi Sfânt» din mun. Chişinău”, „Cartea Roşie a Republicii Moldova”, „Evenimente istorice” şi „Ştiinţă şi Inovare”. Monedele sunt confecţionate din argint şi aur.

Din ediţia 2017 face parte şi moneda din argint bătută cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Sfatului Ţării – forul legislativ al Basarabiei. Aceasta este inclusă în seria „Evenimente istorice”.

Aceeaşi serie, însă ediţia 2018, este completată cu două monede comemorative, din argint şi aur, dedicate centenarului Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918.

O premieră o constituie seria „Ştiinţă şi inovare”, care iniţiază cu moneda comemorativă din argint dedicată unui secol de la naşterea lui Vladimir Andrunachievici - ilustru savant matematician, unul dintre fondatorii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, ctitor al Institutului de Matematică şi Informatică.

Seria „Personalităţi” se completează cu moneda jubiliară dedicată marelui compozitor Eugen Doga, cu prilejul aniversării a 80-a de la naştere, şi cu moneda comemorativă la 80 de ani de la naşterea lui Ion Vatamanu - poet, publicist şi om politic, savant, doctor în chimie, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Ambele monede sunt din argint.

O altă monedă din argint completează seria „Femei celebre”, în memoria artistei de muzică populară, Maria Drăgan - 70 de ani de la naştere.

Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică «Ştefan cel Mare şi Sfânt» din mun. Chişinău” este suplimentată cu două monede din aur şi argint, cu ocazia celor 200 de ani de la naşterea lui Mihail Kogălniceanu – avocat, istoric şi publicist. Alte două monede, din aur şi argint, sunt consacrate celor 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului Alexei Mateevici.

Pentru prima oară în colecţia monedelor comemorative şi jubiliare apare o lucrare executată în culori. Moneda din argint „Garofiţa-triunghiulară”, specie de plantă erbacee, va completa seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova”.

Preţul de comercializare al monedelor jubiliare şi comemorative se stabileşte în mod independent de băncile licenţiate, în mărime de până la trei la sută peste cel determinat de BNM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: