image
Sursa foto: telegraph.co.uk

Președintele turc anunță prelungirea acordului internațional privind exportul de cereale ucrainene

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene.

Liderul turc a făcut anunţul în cadrul unui discurs televizat, fără a preciza durata prelungirii, care potrivit unui responsabil ucrainean va fi de încă 120 de zile.

„În urma discuţiilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea acordului care urma să ia sfârşit pe 19 martie”, a spus Erdogan în discursul susţinut la Canakkale.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a precizat pe Twitter că acordul a fost extins pentru 120 de zile.

Ankara a afirmat anterior că speră o extindere cu 120 de zile a acordului, Rusia insistând în schimb pentru 60 de zile.

Acordul asupra „Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră” semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, a vizat limitarea unei grave crize alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. El a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile şi a permis până în prezent exportul a circa 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU.

Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt mari exportatoare de cereale şi îngrăşăminte, informează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres. Occidentul a aplicat Rusiei sancţiuni dure după invazie, măsuri care nu afectează produsele agricole şi îngrăşămintele dar - potrivit Moscovei - creează „bariere” pentru exporturile respective prin restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările.

Noutăţile partenerilor

comentarii: