image
Sursa foto: as.com

Zidane are şansa de a intra definitiv în "Panteonul fotbalului": Ce performanţă istorică poate realiza

Zinedine Zidane e la doar al treilea sezon din cariera de antrenor, dar va juca a treia finală consecutivă de Liga Campionilor. Francezul a egalat astfel o performanţă pe care nu au mai reuşit-o decât doi tehnicieni, ambii italieni.

Până marţi seară, când Real Madrid a terminat la egalitate cu Bayern Munchen, scor 2-2, şi s-a calificat în ultimul act din Champions League, doar Fabio Capello (AC Milan) şi Marcello Lippi (Juventus) se mai puteau lăuda cu trei prezenţe consecutive în finala CCE/UCL.

Capello i-a dus pe rossoneri în finalele din 1993, 1994 şi 1995, însă Milan s-a impus o singură dată, în 1994, când a învins entuziasmant Dream Team-ul creat de Johan Cruyff la FC Barcelona (4-0).

O dată a câştigat trofeul şi Lippi, în ciuda faptului că Juventus a jucat finala în 1996, 1997 şi 1998. Torinezii au devenit campionii Europei în 1996, an în care au trecut de Ajax Amsterdam, în urma loviturilor de departajare.

Tot în 1996, Zidane a devenit bianconero, transferat de la Bordeaux, însă francezul a trăit dezamăgirile înfrângerilor suferite în 1997 şi 1998. Ultima dintre ele, chiar împotriva lui Real Madrid, echipă la care a ajuns în 2001 şi alături de care a cucerit în cele din urmă trofeul, un an mai târziu, când a şi marcat golul memorabil în finala de la Glasgow, împotriva lui Bayer Leverkusen.

Ca antrenor, Zizou i-a depăşit pe cei doi italieni, cucerind deja trofeul de două ori, însă acum are ocazia de a intra cu adevărat în istorie. Tehnicianul de 45 de ani poate deveni primul cu trei victorii consecutive pe banca aceleiaşi echipe în Cupa/Liga Campionilor.

Până acum, au mai câştigat competiţia de câte trei ori Bob Paisley, de fiecare dată cu Liverpool, însă nu consecutiv, şi Carlo Ancelotti (de două ori cu Milan şi o dată cu Real).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: