image
Sursa foto: Jurnal.md

Șeful IGP, despre statutul lui Botnari la Interpol: „În acest moment, se află în căutare pentru reținere și extrădare”

Fostul deputat democrat Constantin Botnari, alias „Borsetka”, refugiat la Londra, are la acest moment statut la Interpol de persoană căutată în scopul reținerii și extrădării. Cel puțin asta a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, în cadrul unei intervenții telefonice la „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Inițial, șeful IGP nu a putut să confirme informația oferită de surse ale Jurnal TV, potrivit cărora Interpol a revizuit notificarea de „culoarea roșie” în privința lui Botnari, care presupune „arestare și extrădare”, înlocuind-o cu o notificare albastră, care prevede doar monitorizarea subiectului.

„La momentul actual pot să vă spun cu certitudine că, începând cu data de 14 decembrie 2021, domnul Constantin Botnari a fost anunțat în căutare pentru abuz în serviciu. Ulterior, materialele în privința acestei persoane au fost expediate la Secretariatul general al Interpol din Lyon. La 27 ianuarie, persoana a fost anunțată în căutare în vederea reținerii și extrădării către autoritățile Republicii Moldova. Cel puțin, ultima dată când a fost verificat de către Inspectoratul General al Poliției, persoana în cauză se afla în căutare în vederea reținerii și extrădării”, a menționat Iurie Podarilov.

Ulterior, șeful IGP a intervenit din nou în cadrul emisiunii, pentru a preciza că a verificat statutul lui Botnari la Interpol și că acesta se află în continuare în căutare pentru arestarea și extrădarea sa.

Constantin Botnari, care, în perioada regimului Plahotniuc, a avut rol de „mâna dreaptă” a oligarhului, a fost anunțat în căutare internațională pe 21 decembrie 2021. Acesta este cercetat de PCCOCS pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și instigarea la falsificarea actelor publice, comise în privința fostului director al Agenției Servicii Publice, la indicația lui Vladimir Plahotniuc. În mesajul video distribuit de Botnari pe 15 ianuarie, el a cerut să fie audiat în Marea Britanie prin comisie rogatorie. El susține că ceea ce se întâmplă în privința lui este incorect și se declară deschis să colaboreze cu ancheta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: