image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Medicul vine doar pentru două ore la Bălceana, sat cu 15 bolnavi de coronavirus; „Oamenii se întreabă, care-i următorul?”

Locuitorii din Bălceana, Hâncești, sat aflat în carantină de coronavirus, au parte de consultația unui medic doar două ore pe zi. Primarul localității, Iurie Pasat, recunoaște că medicul abia reușește să facă față solicitărilor bolnavilor și că locuitorii se confruntă și cu un deficit de medicamente.

Svetlana Anghel, șefa Centrului medicilor de familie din Cărpineni, Hâncești, zilnic se deplasează câțiva zeci de km pentru a consulta bolnavii din Bălceana și din satul vecin, Sofia, ambele localități fiind în carantină de coronavirus. Femeia activează la Bălceana după ce fostul medic din sat și sora medicală au fost infectați cu coronavirus.

La intrarea în localitate femeia se echipează cu halat, mască, bahile și mănuși de protecție.

„Nu mi-i frică. Consider că sunt suficient de protejată. La ieșirea din Centrul medical mă dezinfectez. Zilnic consult câte 10 -15 pacienți. Pe unii, care nu se pot deplasa, îi vizitez la domiciliu. Azi noapte am chemat pentru încă un bolnav, suspect de coronavirus ambulanța. Acum așteptăm rezultatele”, ne spune medicul.

Satul nu are o farmacie. Fostul medic avea grijă să asigure cu strictul necesar de medicamente bolnavii. Acum locuitorii vin ori telefonează și spun de ce medicamente au nevoie și medicul le aduce a doua zi.

„Totuși avem un deficit de medicamente de când s-a interzis intrarea și ieșirile din localitate. Avem bolnavi și cu diabet, care au nevoie de insulină”, precizează primarul localității, Iurie Pasat.

Mulți locuitorii din Bălceana își sună rudele, prietenii, copiii și aceea le aduc pachetele cu produse și medicamente la marginea satului.

„Am impresia că epidemia a schimbat oamenii, ne-a făcut mai receptivi. Chiar azi am fost telefonat de o doamnă din localitate care a propus să ofere niște ajutoare sub formă de produse pentru câteva familii vulnerabile din sat. Unii își sună rudele prietenii de la Chișinău. Vin copiii și le aduc medicamentele și părinții se duc și le iau de la marginea satului. Nu-i glumă ca o localitate cu 1800 de oameni să aibă 15 bolnavi de coronavirus. Oamenii sunt marcați de frică. Își pun întrebarea care-i următorul. Azi noapte a mai fost internată o persoană. Ieri însă am primit rezultatele în cazul a trei suspecți și testele au fost negative. Sperăm că focarul a fost localizat și că nu vom mai avea noi infectați”, ne spune primarul.

Toate instituțiile sociale, primăria, oficiul poștal, biserica din sat sunt închise

Medicul Svetlana Anghel are o experiență de muncă de 17 ani. Recunoaște că nu-i vine ușor, cu atât mai mult că aici nu are nici măcar o soră medicală care ar ajuta-o. Lucrează de dimineață până seara. Nu are însă timp spune ea, nici să-i fie frică.

„La Centrul de sănătate din Sofia e mai simplu. Acolo există o soră medicală și mă ajută. Monitorizez 150 de oameni aflați în carantină la domiciliu. Nu manifestă simptome caracteristice coronaviruslui, nu au febră. Noaptea trecută însă am avut încă un bolnav pe care l-am transportat la spital. Azi așteptăm rezultatele”, ne-a mai spus medicul.

Amintim că până la această oră 1164 de persoane din RM au fost testate în condiții de laborator, dintre care 149 au arătat un rezultat pozitiv la prezența noului coronavirus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: