image
Sursa foto: marianagurza.ro

Un șef de catedră la UTM face apel la MOBILIZAREA forțelor democratice: Andrei Năstase a dejucat planul Plahotniuc-Dodon

Prin rezultatul obținut de Andrei Năstase a fost dejucat planul Plahotniuc-Dodon în Capitală. Un scor de peste 32 la sută pe un segment deosebit de fărâmițat este o victorie a democrației. Acum se cere mobilizarea tuturor forțelor democrate pentru a-l învinge în turul doi pe acest kremlinez înfumurat Ivan Ceban.

Este opinia lui Valeriu Dulgheru, șef de catedră la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Publicăm mesajul integral al profesorului Dulgheru prin care acesta îndeamnă locuitorii capitalei, mai ales simpatizanții lui Constantin Codreanu să-și dea votul pentru candidatul comun al forțelor proeuropene și antioligarhice.

Mult Stimați Prieteni! Prin victoria lui Andrei Năstase a fost dejucat planul Plahotniuc-Dodon în Capitală. Ieșind cu 32,12% pe un segment deosebit de fărâmițat este o victorie a democrației. Acum se cere mobilizarea tuturor forțelor democrate pentru a-l învinge în turul doi pe acest kremlinez înfumurat Ivan Ceban.

Mă adresez tuturor adepților lui Constantin Codreanu, printre care mă număr și eu, să-l susținem pe Andrei Năstase în turul doi ca unica șansă de a pune buldogul socialist cu botul pe labe acum și a crea o șansă în alegerile din toamnă.

Cu rezultatul de 4,55%, Constantin Codreanu este pe locul 4. Este un rezultat bun pentru un partid tânăr și un prim scrutin electoral. A fost necesară susținerea lui Constantin Codreanu în acest scrutin pentru a demonstra și lui Mihai Ghimpu că pe dreapta a apărut o nouă forță capabilă sa unifice dreapta. Rezultatul mult prea modest al lui Munteanu (i-a jucat festa nu calitățile personale pe care indubitabil le are, ci imaginea proastă a liberalilor în ultimul timp).

A tot dat înapoi ca racul: de la 24,37% în primul tur și 61,17% în turul doi, luate de încă necunoscutul pe atunci Dorin Chirtoacă la primele alegeri locale din 2007, la 53,54% în turul II la ultimele alegeri luate în fața candidatului socialiștilor Greceanîi (4,46%) și doar 3,61% luate în scrutinul de ieri) demonstrează un fapt mult prea evident pentru mulți, dar nu și pentru conducerea PL.

Este foarte clar că se cere o reformatare a dreptei. Din păcate pentru dreapta din Basarabia, în scurta istorie modernă astfel de procese au avut loc în repetate rânduri. Când PPCD-ul lui Iurie Rosca a deraiat, a apărut o forță nouă, promițătoare pe dreapta – Partidul Liberal cu locomotiva Dorin Chirtoacă. Ceea ce e foarte clar că acum, pe ruinele PL, trebuie să apară o nouă forță care să unifice toate așchiile liberale.

PNL cu tradiționalele rezultate de sub 1% (în scrutinul de ieri a luat tocmai 0,17%), PL cu doar 3,61% trebuie să pledeze pentru unificarea forțelor liberale prounioniste, în baza partidului care a trecut testul de ieri – Partidul Unității Naționale al lui Traian Băsescu.

Am spus-o permanent, iar acum repet: cu victoria lui Andrei Năstase pe centru dreapta, a apărut o șansă reală de a coaliza forțele, reprezentate odinioară de PLDM, prin formarea blocului electoral PAS+PDA+PLDM în importantele și cardinalele alegeri parlamentare din toamnă.

Cu rezultatul de 4,55% luat ieri de Constantin Codreanu (PUN), există șansele unificării forțelor de dreapta unioniste în baza PUN, PL, PNL, PLR.

Să luăm în seamă rezultatele testului electoral de ieri, în spinoasa cale de unificare a forțelor unioniste.

Valeriu Dulgheru, șef de catedră la Universitatea Tehnică a Moldovei

Noutăţile partenerilor

comentarii: