image
Sursa foto: captură video

Maia Sandu și Andrei Năstase, la Realitatea TV București: „Bătălia este una esențială pentru că RM pierde oameni” // VIDEO

Guvernarea de la Chișinău se teme de o prezență masivă la alegerile parlamentare din 24 februarie. Iată de crează obstacole pentru ca cetățenii de peste hotare să nu-și poată exercita dreptul la vot și supune opoziția unei campanii de denigrare fără precedent. Sunt declarațiile liderilor blocului ACUM Platforma DA și PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au fost invitații jurnalistului român Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii „ Jocuri de Putere” de la Realitatea TV din București.

„Bătălia este una esențială pentru că RM pierde oameni de foarte mult timp. Pierde oameni care vor să trăiască în libertate, oameni care împărtășesc valorile românești și europene. Și așa cum situația este cea mai dezastruoasă din toți anii de independență, din cauza corupției și a guvernării proaste, e nevoie să oferim oamenilor o perspectivă, ca ei să rămână să-și construiască un viitor acasă. Altfel riscăm să rămânem fără oameni”, a declarat Maia Sandu.

La rândul său, Andrei Năstase a menționat că lucrurile se agravează în Republica Moldova, existând riscul ca scenariul privind anularea victoriei obținute de opozița antioligarhică la alegerile din capitală să se repete și la parlamentare.

„Teamă îmi este că vom avea o reeditare a ceea ce s-a produs la alegerile municipale, atunci când blocul neformalizat dintre cele două partide, Platforma DA și PAS, cu sprijinul societății civile, a obținut acel scor devastator pentru forțele oligarhice și pro-Kremlin și am câștigat alegerile. RM este invadată de fake news. Suntem victimele unui război hibrid pe care îl controlează și îl dezvoltă la Chișinău acel binom Plahotniuc-Dodon, controlat în interiorul țării de Plahotniuc, iar din exterior - de forțele distructive”, a menționat Andrei Năstase.

Liderii blocului ACUM Platforma DA și PAS au vorbit și despre hărțuielile fără precedent la care sunt supuși activiștii și candidații de opoziție.

„Avem o guvernare care își spune pro-europeană, dar care face totul pentru a sprijini partidele pro-ruse și pentru a reduce considerabil șansele celor care luptă pentru integrarea europeană a RM. Și aici mă refer la blocul format împreună cu reprezentanții societății civile. Am încercat să adunăm toată lumea bună și să mergem să câștigăm aceste alegeri. Impedimentele sunt majore și ne facem griji că aceste alegeri nu vor fi libere și corecte. Deja se întâmplă. În primul rând, toți cei care ne sprijină, toți activiștii noștri sunt intimidați, hărțuiți. Avem o problemă enormă în Diaspora. Guvernarea încearcă să împiedice cetățenii aflați peste hotare să voteze, prin faptul că nu vor să deschidă mai multe secții de vot, n-o să le mai permită să voteze cu pașapoarte expirate”, a spus Maia Sandu.

„Acesta este un semnal că această guvernare se teme mai mult decât arată. Ar putea să urmeze și alte măsuri mai radicale, mai duse decât le-a luat deja”, a adăugat și expertul român Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

„După ce v-au furat mandatul câștigat pe drept, corect, votat de cetățenii Chișinăului, acum urmăresc să vă scoată practic din cursă?”, s-a adresat lui Andrei Năstase realizatorul emisiunii, Bogdan Rareș.

„A fost o contestație la ceea ce eu numesc „aplicarea democrației”. Am făcut un apel public ca pe 24 februarie să iasă la vot. Atât. Acest lucru în mod normal trebuie să-l facă instituțiile de stat. PD a considerat că este agitație electorală și m-a pârât la CEC. Este un mesaj absolut normal. Sunt jurist de meserie, știu să citesc legea. Cei de la guvernare se tem de o prezență masivă la vot. Iată de ce crează aceste obstacole. Întotdeauna când am avut o prezență masivă la vot forțele bune au câștigat, iar când prezența a fost scăzută a câștigat Plahotniuc și Dodon ”, a menționat Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: