image
Sursa foto: privesc.eu

Platforma DA cere Guvernului alocarea unei indemnizații unice de 1000 de lei pentru veteranii războiului de pe Nistru

Platforma DA solicită Guvernului alocarea a unei indemnizații unice în valoare de cel puțin 1000 de lei cu prilejul sărbătorii naționale Ziua Independenței fiecărui combatant, participant la războiul de pe Nistru.

„Fracțiunea Platformei DA a înaintat un set de legi în beneficiul combatanților, dar și a tuturor veteranilor. Grație acestor inițiative veteranii se vor bucura de asigurare medicală gratuită. Vom insista și în continuare asupra votării inițiativelor privind crearea departamentului veteranilor, care s-ar ocupa la modul serios, prin politici eficiente și realiste, instituțional, de problemele cu care se confruntă combatanții și privind mărirea substanțială a alocațiilor lunare., a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

La rândul său, deputatul Chiril Moțpan a reiterat mai multe inițiative ale Platformei DA având ca obiectiv schimbarea atitudinii guvernării față de veteranii războiului de pe Nistru.

Printre acestea: restabilirea înlesnirilor pentru veteranii conflictului din 1992, adoptate de primul Parlament al RM, care de-a lungul anilor au fost modificate, și ulterior anulate; toți veteranii să fie asiguraţi cu poliţe medicale, așa cum a propus Platforma DA în Parlament; să se bucure de înlesniri de 50% la plata facturilor; să le fie oferite locuri de studii la buget copiilor veteranilor de război, care au o reușită bună, în instituțiile de învățământ de profil ale MAI și MA din Republica Moldova și peste hotare (după caz), care după absolvire vor activa obligatoriu, în domeniul apărării, securității statului, la interne, vamă, penitenciare, pază de stat, poliție de frontieră; în urma decesului veteranului de război, văduvei să i se acorde pensia acestuia etc.

În altă ordine de idei, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că Biroul politic al Platformei Demnitate și Adevăr a solicitat fracțiunii parlamentare să întreprindă măsurile regulamentare și legale privind convocarea ședinței extraordinare a legislativului, inclusiv să inițieze consultări cu toate fracțiunile parlamentare în privința datei și agendei ședinței extraordinare .

Printre subiectele ce urmează a fi propuse spre dezbatere se numără audierea prim-ministrului pe subiectul agriculturii și oportunității declarării stării de urgență în zonele grav afectate de calamități și majorarea compensatiilor fermierilor ce au avut de suferit.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: