image
Sursa foto: businessinsider.com

Și grecii acuză: Corupția ucide! Dezastrul, amplificat de casele construite ilegal

Revoltă, disperare în Grecia și o concluzie care sună dureros de cunoscut: corupția ucide! Ministrul apărării de la Atena a declarat pentru BBC că oamenii, localnicii de la Mati au amplificat dezastrul pentru că și-au construit ilegal casele în pădure.

Construcțiile haotice, fără plan, cu autorizații luate cu mită sau fără niciun fel de autorizație au făcut și evacuarea imposibilă, scrie Digi24.

Un medic elen spune că au fost construite case, cu autorizații luate pe bani, chiar și unde trebuia să fie un drum.

Oamenii spun însă că au primit acordul autorităților de a-și construi case acolo.

Dar ce evacuare? După un șir lung de întâlniri, discuții, multe dintre ele moderate chiar de premierul Alexis Tsipras, administrația de la Atena a ajuns la o concluzie care a căzut ca un trăznet: Nu a existat niciun ordin de evacuare!

Specialiștii au calculat că fereastra de timp în care oamenii ar fi putut să fugă din calea flăcărilor a fost de numai 20 de minute. Dar nimeni nu a dat ordin de evacuare. Oamenii sunt revoltați: n-au tras clopotele, n-a sunat alarma, n-a venit nimeni să le spună: plecați, vine focul!

Grecia are un plan de intervenție în caz de urgență, dar nici măcar acum, după ce 85 de oameni au murit, oficialii nu știu cine trebuie să dea alarma. Pompierii spun că primarii. Primarii spun că pompierii.

Un primar povestea pentru presa elenă că, la un moment dat, un pompier le-ar fi strigat oamenilor: plecați! Dar primarul spune că nu ar fi putut să plece doar pentru că un pompier spune acest lucru.

În planul de 83 de pagini scrie că, în cazul în care două localități sunt afectate de incendiu, responsabilitatea evacuării populației cade în sarcina autorităților regionale.

Între timp, încă sunt căutați oamenii despre care nu se știe nimic. Neoficial, numărul celor dați dispăruți ar fi mult mai mare decât cel vechiculkat până acum, de aceea autoritățile se feresc să dea cifre.

Cel puţin 85 de persoane au murit în incendiile de vegetaţie din regiunea Attica, situată în jurul capitalei Greciei, Atena. Incendiile au distrus satul Mati, situat la 30 de kilometri distanţă de Atena, o zonă populară pentru turişti, arzând zeci de case şi maşini.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: