image
Sursa foto: Profimedia

Vaccinarea cu doza 4 ar putea fi necesară mai devreme decât s-a estimat, spune șeful Pfizer

Oamenii ar putea avea nevoie de vaccinarea cu a patra doză de ser anti-COVID mai devreme decât se credea până acum, spune CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, potrivit Euronews, în contextul în care varianta Omicron s-a răspândit deja în aproape o treime din țările de pe glob.

Pfizer a anunțat miercuri rezultatele unui studiu preliminar care a arătat că două doze de vaccin ar putea să nu ofere suficientă protecție împotriva variantei Omicron, dar trei doze sunt capabile să o neutralizeze.

„Când vom avea date din teren, se va determina dacă a treia doză de vaccin acoperă Omicron și pentru cât timp. (…) Cred că vom avea nevoie de o a patra doză. (…) Cu Omicron, trebuie să așteptăm și să vedem, pentru că avem foarte puține informații. S-ar putea să avem nevoie de ea mai repede”, a declarat Bourla pentru CNBC, adăugând că încă nu este clar când va fi necesară cea de-a patra doză de vaccin. Totodată, șeful Pfizer a subliniat că este crucial acum să se administreze cât mai multe doze de vaccin, pentru că în timpul iernii oamenii petrec mai mult timp în interior, în spații neaerisite, ceea ce favorizează transmiterea virusului. Albert Bourla a mai spus că anticipează că noi variante ale SARS-CoV-2 vor continua să apară în viitor și că Pfizer monitorizează evoluția virusului pentru a vedea dacă vor fi necesare adaptări ale vaccinurilor. „Cred că o a treia doză va oferi o protecție foarte bună”, a declarat Bourla. În același timp, experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății atrag atenția asupra faptului că țările sărace sunt supuse inegalității în privința vaccinării și că prioritatea ar trebui să fie administrarea primei doze locuitorilor acestora.

OMS a aprobat vaccinarea cu doza a treia pentru pacienții imunocompromiși sau care au fost vaccinați cu un ser dezvoltat prin tehnologia virusului inactivat. Pe de altă parte, OMS a transmis că nu există suficiente date despre varianta Omicron pentru a demonstra că boosterul este necesar pentru toată lumea. Totuși, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că apariția variantei Omicron ar putea schimba cursul pandemiei, scrie Libertatea.ro.

„Anumite caracteristici ale Omicron, inclusiv răspândirea sa globală și numărul mare de mutații, sugerează că ar putea avea un impact major asupra cursului pandemiei”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus. Potrivit unui raport OMS de miercuri, Omicron a ajuns în 57 din cele 195 de țări de pe glob.

Noutăţile partenerilor

comentarii: