image
Sursa foto: USAID Moldova

30 de apicultori au primit câte 80 de stupi verticali în cadrul unui program USAID

30 de apicultori din mai multe localități ale republicii au primit în dar câte 80 de stupi de ultimă generație în cadrul proiectului „Agricultura performantă în Moldova”, implementat de Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională. Potrivit specialiștilor, containerele verticale le vor ușura și eficientiza munca.

La evenimentul care a avut loc într-o prisacă din satul Bardar, raionul Ialoveni, a participat și directorul Misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard. Potrivit acesteia, acum, apicultorii moldoveni vor putea colecta mierea conform standardelor internaționale de siguranță alimentară.

Andrei Bivol a devenit apicultor în urmă cu 19 ani, iar din 2013 este profesionist cu acte în regulă. În prezent, această ocupație îi aduce un venit stabil, din care-și poate întreține familia. Spune că strânge recolta de patru ori pe an și dintr-un stup poate scoate în medie 50 de kilograme de miere.

După ce a discutat cu noi, apicultorul ne-a permis să vedem cum muncesc albinele.

Un alt prisăcar, din raionul Cantemir, beneficiar al aceluiași proiect USAID, povestește că a devenit apicultor acum patru ani. Asta pentru că și tatăl său, dar și bunicul sunt apicultori.

Gheorghe Moisa afirmă că a reușit să o convingă și pe soția sa că apicultura este o ocupație de viitor.

Și Victoria Sacara din Basarabeasca și-a lansat, în 2012, o afacere în domeniu împreună cu soțul ei.

În prisaca din Bardar a fost și șeful Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim. Potrivit lui, implementarea noilor tehnologii va aduce plusvaloare agriculturii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: