image
Sursa foto: BNM

Armașu, despre demersul blocului ACUM privind Kroll2:„Sunt surprins”; Șeful BNM susține că au fost întoarse 2,2 mlrd. de lei

Guvernatorul băncii centrale, Octavian Armașu, se declară surprins de faptul că deputații din blocul ACUM Platforma DA și PAS au solicitat acces la raportul Kroll 2.

„BNM a primit mai multe solicitări din partea unor deputați să prezinte raportul Kroll 2. Sunt surprins deoarece banca a anunaț că raportul a fost ridicat de Procuratura Generală în martie 2018. BNM nu deține acest raport, nu-l avem fizic”, a declarat astăzi Armașu.

În ceea ce privește miliardele furate în urma fraudei bancare, guvernatorul BNM susține că au fost recuperate 2 miliarde 285 de milioane de lei din creditul de urgență de 14 miliarde de lei, acordat de banca centrală, sub garanția statului, pentru a acoperi gaura de la celei trei bănci fraudate.

„O parte a venit din rambursarea creditelor vechi la cele trei bănci, alta din lichidarea activelor, iar circa 850 de milioane de lei de la persoanele condamnate pentru frauda bancară”, a spus Armașu.

Amintim că, Parlamentul European a cerut, într-o rezoluție adoptată în noiembrie 2018, publicarea rapoartelor Kroll în totalitate. Europarlamentarii au constatat cu îngrijorare că „ancheta asupra acestui caz a fost condusă destul de ineficient”.

Forul european a mai atenționat că instanțele judiciare trebuie să examineze cu promptitudine cazurile aflate în curs sau în curs de investigare, „în special cele ale lui Ilan Șor, în cadrul audierilor deschise”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: