image
Sursa foto: facebook.com/Andrei Năstase

Andrei Năstase: Mi-aș fi dorit ca atunci când a început capturarea RM, în fruntea ei să se afle cineva precum Klaus Iohannis

„Mi-aș fi dorit ca atunci când a început capturarea Republicii Moldova acum câțiva ani, în fruntea ei să se afle cineva precum cel care astăzi își lansează candidatura pentru un nou mandat ca președinte al României. În vreme ce în Republica Moldova instituțiile au capitulat una câte una, în România un veritabil om de stat a dus, alături de dvs., cei din Partidul Național Liberal, o luptă pentru ca instituțiile-cheie de la București să rămână libere, independente și puternice”.

Declarațiile au fost făcute de vicepremierul, ministrul de Interne Andrei Năstase, care a participat ieri la Consiliul Național PNL, la București, unde actualul președinte al României, Klaus Iohannis, și-a lansat candidatura la prezidențiale.

Discursul lui Andrei Năstase la Consiliul Național PNL:

Vă mărturisesc că mă încearcă multe emoții când văd această sală plină de oameni pe care îi unește un crez atât de simplu, dar și atât de important: atașamentul profund față de valorile democrației și ale statului de drept, fundamentate pe demnitatea umană ca piatră de temelie a civilizației europene.

Valori de-a căror fragilitate ne-am putut, din păcate, convinge pe ambele maluri ale Prutului în ultimii ani. Când Francis Fukuyama prezicea acum vreo trei decenii sfârșitul istoriei, părea că și în Europa de Răsărit se închidea o lungă și nedreaptă paranteză istorică, lăsând loc libertății și dreptății. Credeam atunci, la începutul anilor 90, student fiind chiar în România, la Iași, că este doar o chestiune de timp până când aspirațiile celor ce trăiseră întunericul dictaturii comuniste se vor putea împlini în plan politic, economic, social și moral.

pnlpnl

Cine ar fi crezut că cele două state unite de aceeași limbă, istorie, cultură, tradiții și neam vor fi unite în ultimii ani și de un trist paralelism, sub forma unor derapaje în sfera statului de drept. Derapaje care multă vreme păreau că vor triumfa în fața binelui, a oamenilor corecți și cinstiți. Din fericire pentru cetățenii de la București la Chișinău, de la Sibiu la Cahul, de la Timișoara la Bălți, aceste vremuri au produs și lideri veritabili, oameni de stat, cu simțul responsabilității și al măsurii, cu devotament față de edificiul valoric pe care cetățenii noștri și l-au dorit când au pășit, timid, pe făgașul democrației. Unul din acești oameni este cel care astăzi reprezintă cheia de boltă a luptei pentru salvarea democrației și a statului de drept în România – președintele Klaus Iohannis.

Doamnelor și domnilor, nu îmi stă în fire să țin cuvântări festiviste, în care să înșiruiesc complimente de natură strict protocolară. Însă pot să vă spun cu deplină convingere că mi-aș fi dorit ca atunci când a început capturarea Republicii Moldova acum câțiva ani, în fruntea ei să se afle cineva precum cel care astăzi își lansează candidatura pentru un nou mandat ca președinte al României.

În vreme ce în Republica Moldova instituțiile au capitulat una câte una, în România un veritabil om de stat a dus, alături de dvs., cei din Partidul Național Liberal, o luptă pentru ca instituțiile-cheie de la București să rămână libere, independente și puternice. Pentru această dârzenie, domnule președinte Iohannis, vă felicit și vă admir!

pnlpnl

Ca lider al unui partid-frate din Republica Moldova, cu experiența opoziției dusă pe fiecare stradă și în fiecare sat, pot să vă spun că ne uitam adesea cu invidie în ultimii ani la cum reușesc românii de dincolo de Prut să își apere statul. Și totuși, cu ajutorul bunului Dumnezeu, în ciuda piedicilor cu care ne-am confruntat, acum două luni reușeam să punem capăt și în Republica Moldova domniei arbitrariului și hoților, punând din nou în capul mesei Constituția, legea și demnitatea omului.

Ca să îl citez pe marele om de stat, primul cancelar german postbelic Konrad Adenauer, „când toți ceilalți cred că este sfârșitul, noi trebuie să începem”. Asupra noastră cade această datorie istorică pe care o avem față de cei care și-au dorit să trăiască într-o democrație și într-un stat de drept funcționale.

Este un drum în care contăm pe cei care ne sunt cei mai apropiați – frații noștri din România. Și am certitudinea că peste câteva luni, când se vor afla în fața buletinului de vot, cetățenii români, din țară și din diaspora, vor opta pentru continuitate democratică, pentru separația și echilibrul puterilor în stat, pentru un Președinte dedicat obiectivului unei Românii educate și drepte, în care să primeze meritocrația.

O Românie față de care mă simt profund atașat și în care mă simt întotdeauna Acasă. Și mă simt acasă nu doar pentru că vorbim o singură limbă, ci pentru că mă aflu între oameni care luptă pentru aceleași idealuri pentru care eu și colegii mei am luptat și luptăm la Chișinău.

Sigur că vorbindu-vă din postura de lider de partid și primar ales al Chișinăului îmi pot permite o mai mare contondență în discurs decât dacă o făceam ca viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne. Însă indiferent ce haină a unei funcții vremelnice îmbrac, cred că relația dintre Chișinău și București necesită în orice clipă instituții puternice, un stat de drept autentic pe ambele maluri, o luptă fermă împotriva corupției și clientelismului, un schimb permanent de idei și bune practici administrative, schimburi comerciale cât mai intense, cât mai multe investiții private, dar și legături strânse între oameni.

Am convingerea că garantul acestui ambițios set de obiective este astăzi chiar președintele României, domnul Klaus Iohannis, tocmai pentru că domnia sa a luptat pentru obiective și proiecte, nu pentru o cauză personală.

Votul pentru Iohannis e și un vot pentru Basarabia.

Vă fac o mărturisire de natură personală. Astăzi este prima și, probabil, unica mea zi de concediu de când sunt viceprim-ministru și ministru de Interne. Și ca orice om care are o zi liberă, m-am gândit să o petrec acasă – adică aici, cu dumneavoastră. Mă bucur să pot reafirma aici, între „ai mei”, cum s-ar zice, convingerea mea că noul val al democrației de la Chișinău reprezintă o imensă șansă pentru aprofundarea legăturilor noastre frățești.

Îi așteptăm cu brațele deschise pe investitorii de la Iași sau Brașov, București sau Constanța așteptăm experți și expertiză în administrație din orașe precum Oradea, Arad sau Cluj, Alba Iulia sau Timisoara, Suceava sau Iași, ne dorim ca tot mai mulți bucureșteni să viziteze Chișinăul și mănăstirile noastre. Vă asigur că angajamentul nostru față de democrație, statul de drept și valorile europene este unul de lungă durată – exact cum este și cel al lui Klaus Iohannis. Cel pe care, în calitatea mea de cetățean român, îl voi vota pe 10 noiembrie pentru un nou mandat în fruntea românilor.

Vă mulțumesc!

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: