image
Sursa foto: Jurnal.md

Dodon acuză judecătorii care au pronunțat decizia finală în dosarul „Gemenii” că ar fi fost plătiți

Președintele Igor Dodon a ținut să critice în cadrul emisiunii sale de pe facebook „Președintele răspunde” activitatea judecătorilor care au prejudiciat bugetul de stat ca urmare a pierderii dosarelor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în special a celor care au emis sentințe greșite în dosarul acționarilor Centrului Comercial „Gemenii”, Guvernul urmând să achite 70 de milioane de lei ca urmare a condamnării la CEDO.

„Judecătorii aceștia iau bani, „rezolvă” o problemă, apoi se ajunge la CEDO și statul trebuie să achite pentru greșelile lor. De aceea premierul corect a decis ca cei 70 de milioane de lei să fie luați din sistemul judecătoresc. Eu însă aș merge mai departe: aș vedea ce judecători au luat decizia respectivă și aș confisca toate activele în contul statului, inclusiv ale soacrei, amantei și pe cine mai înregistrează ei averile. Dacă nu o să implementăm mecanismul acesta în fiecare an o să avem astfel de decizii”, a afirmat Dodon.

Președintele a mai spus că în timpul apropiat va veni cu detalii inclusiv despre modul în care își calculează judecătorii pensiile.

„Apropo, o să ne lămurim noi cum vă calculați voi pensiile, judecătorii de la CSJ și așa mai departe! În unul din episoadele următoare o să vă dau date ce pensii primesc judecătorii care și le calculează singuri”, a mai spus Dodon.

Amintim că premierul Ion Chicu i-a cerut ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, să vină cu un proiect de rectificare a bugetului, reducând finanțarea pentru sistemul judecătoresc în anul 2020 cu 70 de milioane de lei, care trebuie să-i achite statul urmare a condamnării la CEDO în dosarul acționarilor Centrului Comercial „Gemenii”.

Președintele Igor Dodon a declarat în repetate rânduri, inclusiv de la tribuna APCE și la Conferința Internațională pentru Securitate de la Munhen că reforma justiției și lupta împotriva corupției ar fi unul din obiectivele principale ale actualei guvernări. Mai mulți experți, juriști, reprezentanți ai partidelor de opoziție de la Chișinău, au observat însă că actuala guvernare face declarații de fațadă privind reformarea justiției, dar fără a contribui la schimbări esențiale în sistemul judecătoresc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: