image
Sursa foto: Jurnal.md

Guvernul ține în seif donații de 13 milIoane de lei pentru lupta cu pandemia: „Iar medicii cer disperați măști de protecție”

Deși în conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19 au fost acumulate până ieri 13 milioane 540 de mii de lei, Guvernul nu a alocat deocamdată niciun leu din această sumă.

„Mijloacele financiare acumulate nu au fost utilizate, acestea urmând să fie repartizate conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale”, se arată într-un răspuns al Ministerului Finanțelor la demersul deputatului PAS Radu Marian.

Asta în timp ce medicii din toată țara fac apeluri disperate pentru a fi asigurați cu echipament de protecție.

„Noi mergem în fiecare zi prin țară, pe la spitalele din Soroca, Glodeni, Căușeni etc. și le aducem măști, costume, viziere, pentru că Guvernul n-are grijă de ei. În timp ce banii donați Guvernului de oameni, companii, partide, stau nefolosiți. Eu înțeleg că există proceduri birocractice, dar au trecut totuși trei săptămâni de la deschiderea acestui fond, timp în care numărul de cazuri și numărul de medici infectați a crescut de aproape 40 de ori. Dragi guvernanți, treziți-vă! Avem în Moldova cea mai mare rată de infectare a medicilor din lume! În astfel de momente, este pur și simplu criminal să stai pe loc, să ții banii donați de oameni în seifuri și să nu faci nimic”, a comentat deputatul.

Potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova au fost confirmate 290 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 79, asistenţi medicali - 99, felceri - 21, paramedici - 1, farmacişti - 5, personal auxiliar - 85 de persoane.

Amintim că Guvernul a lansat o campanie de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea coronavirsului de tip nou. Ministerul Finanțelor a deschis trei conturi bancare în acest sens, în lei moldovenești, precum în dolari americani și euro. De asemenea, donațiile pot fi făcut și prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay. (detalii aici)

donațiidonații

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: