image
Sursa foto: Wikipedia

77 de ani de la primul val de deportări în Siberia

În urmă cu exact 77 de ani a început teroarea. La un an după retragerea administraţiei şi armatei române, sovieticii au ridicat primul val al deportărilor, pe criterii sociale şi etnice. Au fost vizate peste 32 de mii de persoane din Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţei. Oamenii au fost duşi în marfare închise, în Siberia sau Kazahstan.

Vara anului 1941 rămâne adânc în memoria românilor. Cu unii dintre cei care au suferit din cauza stalinismului au vorbit jurnaliştii de la portalul deportări.md. Aurora Pica a fost deportată împreună cu mama si două surori mai mici în Kazahstan, tatăl fiind separat de ei și deportat în Siberia, regiunea Sverdlovsk. Femeia povestește că soldații NKVD le-au luat tot ce aveau mai de preț în casă, inclusiv actele.

Vasile Pereu nu avea nici 14 ani când, împreună cu fratele său, a fost dus în Kazahstan. Mama lor decedase, iar tatăl fusese arestat.

Împreună cu mama și fratele mai mare a fost dusă în regiunea Kurgan și Liuba Țurcanu, din satul Mateuți. Pe atunci avea 9 ani. Calvarul s-a început chiar în ziua ei de naştere.

Andrei Olaru s-a născut în regiunea Kurgan, în 1951, în familia deportaților Vasile și Marina Olaru, din satul Țahnăuți.

Când s-a întors acasă, după moartea lui Stalin, și-a dorit foarte mult să meargă la școală, să devină pioner, dar tatăl său era împotrivă.

Potrivit istoricilor, în 1941 au fost deportaţi peste 30 de mii de români. Aceştia au fost duşi până în Komi, până spre Cercul Polar, în regiunile Omsk, Novosibirsk, Kransnoiarsk ale Uniunii Sovietice. După moartea lui Stalin, în 1953, deportaţilor li s-a permis să se întoarcă acasă, dar cei care au ales sa revină au avut mari probleme de integrare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: