image
Sursa foto: constcourt.md

Abuzurile Curții Constituționale continuă: Filip, numit președinte interimar al RM; A fost DIZOLVAT Parlamentul

Președintele Igor Dodon a fost suspendat temporar, iar premierul Pavel Filip va asigura interimatul funcției.

Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de Curtea Constituțională.

Sesizarea privind suspendarea lui Dodon a fost depusă, pe 8 iunie, de deputații Igor Sârbu, Igor Vremea și Vladimir Cebotari.

Șeful statului a fost suspendat temporar pentru „refuzul deliberat al președintelui de a sesiza CC pentru constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului”. Prin aceeași decizie a CC, Filip a fost numit președinte interimar.

„Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens”, se arată în decizia Curții.

Curtea a examinat imediat și a admis și sesizarea „președintelui interimar al RM”, Pavel Filip, privind dizolvarea Parlamentului ales de cetățeni pe 24 februarie. (vezi sesizarea mai jos)

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: