image
Sursa foto: Bloomberg

Mnangagwa, declarat câştigător al controversatelor alegeri prezidenţiale din Zimbabwe

Preşedintele în funcţie din Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, a fost declarat câştigătorul scrutinului prezidenţial din această ţară, însă opoziţia a anunţat că va contesta în instanţă rezultatul alegerilor, care au fost marcate de violenţe şi nereguli, relatează postul BBC News, citat de Mediafax.

Potrivit comisiei electorale, Mnangagwa a câştigat 50,8% din voturi, în timp ce Nelson Chamisa, candidatul opoziţiei, a obţinut 44,3%, astfel că nu mai este necesară organizarea unui al doilea tur de scrutin.

Alianţa Mişcarea pentru Schimbarea Democratică (MDC), care îl sprijină pe Chamisa, a anunţat că va contesta în justiţie rezultatul, afirmând că numărătoarea efectuată de comisia electorală nu poate fi verificată.

Cel puţin şase persoane au fost rănite, iar alte 14 au fost rănite, în urma protestelor de miercuri, manifestanţii acuzând partidul de guvernământ Uniunea Naţională Africană din Zimbabwe - Frontul patriotic (Zanu-PF) că a fraudat alegerile. Armata a intervenit în forţă pentru a dispersa manifestanţii, astfel că joi nu s-au mai desfăşurat acţiuni de protest notabile.

Potrivit rezultatelor la alegerile legislative, Zanu-PF, formaţiune aflată la guvernare de 38 de ani, a obţinut o majoritate parlamentară categorică.

Alegerile de luni sunt primele organizate după ce armata a preluat controlul ţării, în noiembrie 2017, forţându-l să demisioneze pe Robert Mugabe, care a condus statul Zimbabwe de la proclamarea independenţei, în anul 1980.

Zimbabwe se confruntă cu probleme economice şi sociale severe. Aproximativ 90% dintre cetăţenii ţării nu au un loc de muncă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: