image
Sursa foto: jurnal.md

Andrei Năstase: „Blocul ACUM va rămâne unit; Nu vom face niciodată alianță cu partidele oligarhice și anti-europene”

„Ne-am asumat un angajament și o să-l ducem până la capăt. Nu vom face niciodată alianță cu partidele oligarhice și anti-europene”, afirmă liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, copreședinte al blocului ACUM Platforma DA și PAS. În cadrul unei emisiuni la TVR, liderul DA a vorbit despre scenarii postelectorale, despre blocul ACUM în viitorul Parlament și despre discuțiile privind eventuale coaliții.

„Am spus-o de la bun început - noi am câștigat aceste alegeri. Noi am câștigat în aceste alegeri și suntem îndreptățiți să propunem un Guvern, putem avea propunere pentru prim-ministru, sigur că da. Putem face asta, înțelegem foarte bine și nu renunțăm la angajamentul nostru făcut în permanență, dar pe data de 21 februarie formalizat, cu toți candidații noștri, de a nu face alianță cu partidele oligarhice, antieuropene”, a precizat Andrei Năstase.

Întrebat cum se va poziționa blocul ACUM Platforma DA și PAS în viitorul Parlament și dacă vor rămâne o forță coagulată, liderul Platformei DA a spus: „Indiferent de formă, conținutul rămâne același și rămâne unit. Vom fi uniți, vom rămâne la fel, Blocul format din Platforma DA și PAS, și asta va fi ceea ce ne va caracteriza, indiferent de poziția pe care o să o avem - în opoziție sau la guvernare, în stradă sau nu. Formele mai puțin contează. Contează conținutul, contează principiile, valorile pe care te sprijini. Și ideea de unitate o vom realiza în continuare și eu voi face tot ce îmi stă în puteri ca acest lucru să se producă.”

„Dacă va fi să fim la guvernare, o vom face prin politici și legi bune pentru oameni, dacă va fi să rămânem în opoziție, vom cere de pe această poziție, cu insistență, respectarea drepturilor oamenilor și a libertăților lor. Nu va trece nicio lege antipopulară, dar pur și simplu nu va trece, nu va trece! (...) Vom gestiona aceste mandate în interesul cetățeanului, în interesul celor care ne-au trimis în Parlament și al celor care chiar dacă nu ne-au dat votul, dar și pentru ei vom face legi bune, vom face politici de stat adevărate. Mandatul pe care ni l-au dat oamenii este atât de puternic și oamenii ne-au adus în Parlamentul Republicii Moldova să fim la guvernare. Suntem îndreptățiți să facem acest lucru. Acuma, sigur că da, avem un președinte cum îl avem, avem în Parlament o anumită configurație creată pe baza acestui sistem mixt croit de Plahotniuc și Dodon, împreună cu Leancă, avem numărul de deputați și atunci sigur că se complică această ecuație a noastră de a veni imediat la putere, dar nu ne-o exclude totalmente. Este prematur să discutăm despre poziția pe care o va avea blocul electoral ACUM în viitorul Parlament în condițiile în care alegerile nu sunt nici validate și nici mandatele, nici ale noastre și nici ale oponenților noștri, nu sunt validate”, a mai menționat Andrei Năstase.

Iar la întrebarea privind declarațiile șefului PD, Vladimir Plahotniuc, care a declarat că e gata să înceapă discuțiile pentru formarea unei coaliții, copreședintele Blocului ACUM a declarat că nu există nicio șansă ca să se așeze la o masă de discuții cu oligarhul Plahotniuc.

„Ca să fie clar. Pentru mine Plahotniuc nu există ca factor pe care eu ar trebui să-l urmez sau ar trebui să-i răspund la ceva, ce a spus, cum a spus. Ori de câte ori va scoate, va emite câte ceva în spațiul public nici eu, nici doamna Sandu și nici blocul ACUM nu este obligat să-i răspundă ceva. (...) Noi am făcut un angajament că nu vom face niciodată alianță cu partidele oligarhice și anti-europene. Nu putem, mai ales că este un partid oligarhic controlat de mafie și personal de Plahotniuc. Dar dumneavoastră de când credeți că eu aș sta la o masă de discuții cu un criminal? Dar dumneavoastră mă vedeți pe mine să stau la masa de discuții cu Șor? Cum s-ar uita oamenii la noi? Iată de ce ne-am asumat un angajament și o să-l ducem până la capăt”, a afirmat Andrei Năstase.

La replica „dar v-a îndemnat să lăsați toți toate supărările la o parte...”, liderul Platformei DA a răspuns: „Dar dumneavoastră credeți că eu am o supărare personală? Nu, acest individ și-a bătut joc de această țară, acest individ a furat bani de la oamenii din această țară.”

„Noi, așa cum am promis oamenilor, muncim și acumulăm probatoriu pentru a demonstra și Curții Constituționale, dar și opiniei publice naționale și internaționale, că aceste alegeri nu au fost nici libere și nici corecte. Noi vom continua investigațiile proprii, vom apela la specialiști în materie de electorală”, a mai menționat Andrei Năstase.

Vedeți mai jos și alte declarații ale copreședintelui blocului ACUM Platforma DA și PAS.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: