image
Sursa foto: apelemoldovei.gov.md

Cod galben de inundații în preajma râului Nistru

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat cod galben de inundații în preajma râului Nistru în intervalul zilelor de 24 și 30 mai.

Fenomenul este înregistrat în urma unei decizii luate de responsabilii de la Agenția Resurselor de Apă din Ucraina, care au hotărât să mărească volumul deversării apei din lacul de acumulare Dnestrovsk până la 1.100 de metri cubi pe secundă, spun specialiștii de la Chișinău.

Pe sectorul Dubăsari-Tighina al râului Nistru, nivelul apei va creşte cu 2,8 - 3,3 metri. În aceeaşi perioadă, pe sectorul Bender – Talmaza, nivelul apei în Nistru va creşte cu 1,5 – 2,5 metri.

Situaţia este agravată şi de ploile abundente de ieri, în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru. Din cauza ploilor din ultimele zile, există riscul de cedare a digurilor în zona respectivă.

Potrivit autorităților, pentru lucrările de reparație și întărire a digurilor de protecție au fost mobilizate și forțele necesare din rândul efectivului armatei și carabinierilor.

În caz de Cod Galben hidrologic, există risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care nu conduc la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere sau expuse la inundaţii.

Tot din cauza creșterii nivelului apei în Nistru, două posturi vamale de tip debarcader și-au întrerupt temporar activitatea. Este vorba despre Cosăuți și Soroca. În aceste condiții, călătorii pot traversa frontiera prin postul rutier Otaci.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: