image
Sursa foto: wikipedia.org

Motivul supărării Tiraspolului: Condiționează preluarea plăcuțelor neutre la pachet cu cele cu simbolică transnistreană

Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a venit cu o reacție la anunțul regimului separatist din stânga Nistrului, precum că vor sista activitatea tuturor punctelor de eliberare a plăcuțelor neutre de înmatriculare, invocând faptul că săptămâna trecută autoritățile moldovenești nu ar fi permis accesul unor transportori care aduceau în regiunea secesionistă numere de înmatriculare neutre și transnistrene.

Or, potrivit autorităților de la Chișinău, regimul separatist condiționează, de fapt, preluarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre doar împreună cu plăcuțele care conțin simbolica neautorizată transnistreană.

„La 22 decembrie, organele vamale ale Republicii Moldova au reținut în cadrul controlului în postul vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută, care au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană și care sunt transportate cu aceeași unitate de transport. Autoritățile competente ale Republicii Moldova interacționează direct cu reprezentanții companiei vizate. Acesteia i-a fost comunicat că nu există impedimente pentru a autoriza introducerea plăcuțelor cu numere de înmatriculare de model neutru pe teritoriul țării, în corespundere cu cerințele cadrului normativ existent.

Totodată, constatăm că problema a fost generată de decizia Tiraspolului de a condiționa preluarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre doar împreună cu plăcuțele care conțin simbolica neautorizată. Subliniem că importul acestei categorii de plăci auto nu se încadrează în prevederile legislației naționale și în angajamentele internaționale la care Republica Moldova este parte”, se spune în declarația Biroului politici de reintegrare.

Totodată, Chișinăul își reconfirmă angajamentul privind asigurarea implementării Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018 și a actelor normative prin care este pus în aplicare acest document agreat în negocieri, cu respectarea cerințelor reflectate în Convenția de la Viena asupra circulației rutiere din 08 noiembrie 1968 și cu acordarea asistenței necesare cetățenilor în procesul de documentare cu plăci de model atât neutru, cât și național, în cadrul subdiviziunilor teritoriale de pe ambele maluri ale Nistrului.

„În acest context, chemăm Tiraspolul să revină în albia dialogului constructiv, să evite măsurile cu caracter unilateral ce vor afecta drepturile locuitorilor din regiune și să renunțe la ideea suspendării activității punctelor de înmatriculare din stânga Nistrului”, punctează declarația.

Noutăţile partenerilor

comentarii: