image
Sursa foto: jurnal.md

Jizdan, despre blindatele lui Erdogan: „Am cerut și de la România, Italia, Germania, Lituania; Turcii au fost mai deschiși”

Cele două mașini speciale pentru dispersarea mulțimii în timpul protestelor stradale, dăruite de președintele turc, Recep Erdogan, au fost aduse la solicitarea Ministerului de Interne. Acest lucru a fost recunoscut de șeful MAI, Alexandru Jizdan, care spune că instituția pe care o conduce s-a adresat cu o asemenea solicitare către mai multe țări și că doar Turcia a fost mai... deschisă.

Potrivit lui Jizdan, blindatele sunt o necesitate pentru Ministerul de Interne. Mai mult, șeful MAI afirmă că asemenea mașini au fost solicitate de la o mulțime de țări - România, Italia, Germania, Lituania, Belarus, Ucraina și că doar Turcia a satisfăcut necesitatea Ministerului de Interne.

„Ele sunt în Republica Moldova. Cei care sunt responsabili de restabilirea și asigurarea ordinii publice au NEVOIE de astfel de automobile. Noi am solicitat automobilele pentru a interveni în astfel de cazuri mai multor colegi de-ai noștri și aici mă refer la relațiile pe care le au carabinierii cu mai multe entități militare. Mă refer și la jandermeria română, și la carabinierii italieni, și la colegii din Germania, și la colegii din Lituania, și belarușii, și ucrainenii. Turcii au fost mai deschiși și au adus aceste mașini”, a precizat Jizdan, într-o emisiune la TVR Moldova.

Întrebat dacă vehiculele TOMA vor fi testate la următorul protest în masă, Jizdan a spus: „Este o provocare această întrebare. Dacă noi vom interveni cu aceste automobile în timpul unui protest pașnic, desigur că oamenii care au făcut acest lucru, mă refer la funcționari, indiferent ce nivel de conducere, ei trebuie să poarte răspundere, fiindcă aceste automobile pot fi utilizate doar în anumite condiții climaterice. Este interzis să le folosești când e frig afară, când omul poate îngheța de la apă. Și există gradarea pericolului atunci când protestul a degenerat, a trecut într-o fază mai violentă, atunci legea permite a le aplica.”

Ministrul de Interne a avut și un mesaj către „cei care comentează cu atâta vehemență” aceste două mașini. „Le-aș recomanda să urmărească cum reacționează poliția în alte state. Vedeți evenimentele și din Germania, și Italia, și Spania, când poliția, pentru a aduce la normalitate situația, utilizează mult mai dur, la o altă scară, mijloacele pe care le au”, a punctat Jizdan.

Precizăm că anterior președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că este o greșeală de traducere și de fapt, s-ar vorbi despre ambulanțe sau s-a avut în vedere altceva. Atunci Candu a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău nu au solicitat nimic în acest sens din partea Turciei.

„Eu nu cred și nu cunosc ca noi să fi făcut o asemenea solicitare și că ar fi existat un astfel de cadou. Eu am impresia că e doar o greșeală de traducere. Eu am mai fost întrebat de acest lucru. Chiar nu cunosc ca noi să solicitat așa ceva și nu cunosc ca noi să fi primit cadou așa ceva. Poate s-a avut în vedere altceva, ambulanțe sau ceva. Trebuie să verific, dar cu siguranță nu face parte din agenda relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Turcia”, spunea Candu.

Anterior, solicitat pentru o reacție, serviciul de presă a Ministerului de Interne a spus că aceste mașini nu sunt în dotarea poliției și că nu ar deține nicio informație despre ele.

Amintim că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în timpul vizitei oficiale în țara noastră, a donat două mașini speciale pentru combaterea demonstrațiilor în masă. Vehiculele blindate cu acronimul TOMA au fost construite special în Turcia pentru a dispersa protestele și alte manifestații de stradă. În traducere liberă, TOMA ar însemna „Instrument de intervenție în timpul incidentelor sociale”. Cu o greutate de 40 de tone, ele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 mii de litri. De asemenea, dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene. Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc Zimbabwe, Azerbaidjan, Libia și Kazahstan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: