image
Sursa foto: ANI

Amenzi în sumă de 6000 de lei, aplicate de ANI; Un control inițiat și alte trei refuzate

În rezultatul intrării în vigoare a noilor modificări ale legii ANI, dar și pentru asigurarea transparenței decizionale, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) va prezenta și datele referitoare la refuzul inițierii controalelor.

Astfel, pentru săptămâna 1-5 noiembrie 2021, ANI a inițiat un control pentru un posibil conflict de interese admis de către un secretar al unui Consiliul raional din sudul republicii. În alte trei cazuri inspectorii de integritate au refuzat să inițieze controale pe aspectul conflictelor de interese pe numele unui șef de Casă de Cultură din raionul Glodeni și a unui director de grădiniță. În prima decizie de refuz, inspectorul de integritate a motivat că actele emise de șeful casei de cultură au depășit termenul de 3 ani și nu mai pot fi supuse verificărilor, iar în cazul șefului de grădiniță, soțul nu deținea anterior calitatea de persoană apropiată. Printre refuzurile de inițiere se numără și un control pe avere în privința unui șef de direcție din cadrul CNA. După o verificare prealabilă, informațiile descrise în sensizare nu s-au adeverit, fapt pentru care inspectorul nu a identificat temeiul inițierii unui control.

În trei procese verbale cu privire la contravenție s-a depistat că un consilier din Consiliul raional Hâncești și altul din Consiliul Oxentea din raionul Dubăsari au depus tardiv declarația de avere și interese personale. Iar, un alt consilier, din Consiliul Valea Trestieni din raionul Nisporeni, nu și-a depus declarația. Pentru aceste încălcări, aceștia s-au ales cu amenzi în mărime totală de 6000 de lei.

O cauză contravențională, în care este vizat un consilier din Pănășești raionul Strășeni, a fost inițiată pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale. Inspectorii de integritate au soluționat opt conflicte de interese, care au fost declarate de subiecți. Iar, două Certificate de Integritate au fost eliberate pentru candidații la funcții publice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: