image
Sursa foto: tppra.org

Premierul Abhaziei a murit într-un accident de mașină

Premierul republicii separatiste Abhazia, din Georgia, a murit sâmbătă seară într-un accident de mașină, a anunțat guvernul local.

Gennady Gaguliya, în vârstă de 70 de ani, a murit într-un accident rutier între Psou, în sudul Rusiei vecine, şi Suhumi, în regiunea separatistă, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul cabinetului abhaz. Agenția de știri TASS a raportat că Gaguliya făcea parte dintr-o delegație care se întorcea din Siria. Șoferul său și agenții de securitate nu au fost răniți, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului.

Rusia este unul din puţinele state care au recunoscut independenţa Abhaziei, precum şi pe a Osetiei de Sud, altă republică separatistă din Georgia, în urma războiului ruso-georgian din 2008. Cele două regiuni secesioniste reprezintă 20% din teritoriul național gerogian. Georgia, fostă republică a Uniunii Sovietice, este în dezacord cu Moscova din cauza candidaturii Tbilisi la aderarea la Uniunea Europeană şi NATO. Un conflict care s-a transformat într-un război total în august 2008. După încheierea conflictului, Rusia a instalat baze militare permanente în regiunile separatiste. Georgia şi aliaţii săi occidentali au condamnat continuarea „ocupării” teritoriului său de către Rusia şi au cerut Kremlinului să revină asupra deciziei de a recunoaşte independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud. Republica separatistă prorusă este condusă de preşedintele Raul Khajimba.

Noutăţile partenerilor

comentarii: