image
Sursa foto: jurnal.md

Raport UE: „Niciunul din participanții la jaful bancar nu se află în spatele gratiilor, iar activele nu au fost recuperate”

Deși s-au înregistrat unele progrese în reformele din sectorul justiției și anume în pregătirea unei noi Strategii privind Justiția pentru 2021-2024, și adoptarea recentă a amendamentelor constituționale de consolidare a independenței sistemului judiciar, la șase ani de la începerea investigației asupra fraudei bancare din 2014, niciunul dintre principalii vinovați nu se află în spatele gratiilor, iar activele pierdute nu au fost recuperate. Aceasta este una din concluziile din raportul Uniunii Europene privind implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.

Raportul este publicat înainte de cel de-al 6-lea Consiliu de Asociere UE-Moldova care urmează să se desfășoare la 28 octombrie, curent.

„Salutăm angajamentul reînnoit al Republicii Moldova față de reformele în domeniile cheie ale relației UE-Moldova, precum și participarea activă la Parteneriatul estic. Cele două alegeri care au avut loc în perioada de raportare au schimbat considerabil peisajul politic, cu un partid pro- reformator care a câștigat majoritatea parlamentară pentru prima dată în istoria Moldovei. Aceasta a deschis o perspectivă pozitivă pentru consolidarea în continuare a relațiilor UE-Moldova și pentru a lucra împreună la reformele mult așteptate”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a adăugat că UE este alături de poporul R. Moldova și va continua să sprijine Moldova în redresarea și dezvoltarea sa economică. „Planul de redresare economică pentru Moldova, care va fi de până la 600 de milioane de euro în următorii trei ani, precum și Planul Economic și de Investiții pentru regiunea Parteneriatului Estic, inclusiv cele cinci inițiative emblematice pentru Moldova, vor fi factori importanți în acest sens", a precizat Comisarul pentru vecinătate și extindere.

Raportul elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă și Comisia Europeană, prezintă stadiul actual al implementării reformelor în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova de la ultimul raport, prezentat la 12 septembrie 2019, până în prezent,și demonstrează că UE și Guvernul Moldovei au continuat să colaboreze la reformele din cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), în baza unor condiționalități stricte.

Reformele din sectorul justiției în general, deși s-au înregistrat unele progrese în pregătirea unei noi Strategii privind Justiția pentru 2021-2024, la șase ani de la începerea investigației asupra fraudei bancare din 2014, niciunul dintre principalii vinovați nu se află în spatele gratiilor, iar activele pierdute nu au fost recuperate, se constată în raport.

În 2020 și 2021, procesele au fost amânate în mod repetat, acuzațiile au fost retrase împotriva acționarilor din băncile afectate, iar autorii condamnați au fost eliberați din închisoare mai devreme, mai constată raportorii.

Pandemia COVID-19 a declanșat măsuri extraordinare, inclusiv starea de urgență. Aceasta a dus la o scădere cu 7% a PIB-ului în 2020, la o scădere a consumului privat și la o înrăutățire a situației fiscale. În perioada de raportare, Moldova a fost un beneficiar major al asistenței macrofinanciare din partea UE. 30 de milioane EUR au fost plătite în iulie 2020, urmate de 50 de milioane EUR în noiembrie 2020 pentru a acoperi nevoile urgente de finanțare rezultate din criza COVID-19. În urma unor progrese semnificative în ceea ce privește condițiile de reforme convenite, Comisia a alocat suplimentar 50 de milioane EUR pe 7 octombrie 2021.

UE a rămas principalul partener comercial al Moldovei, reprezentând 53% din comerțul său total. Un nou Cod Vamal a fost adoptat la 24 August 2021, deschizând calea pentru viitoarea cooperare vamală și facilitarea comerțului. La 16 iulie 2021, Comisia a inclus Moldova pe lista țărilor terțe autorizate să exporte produse lactate către UE, supuse unui tratament specific de reducere a riscurilor. În același timp, modificările la Legea comerțului intern adoptate și promulgate în cadrul conducerii anterioare contravin angajamentelor Republicii Moldova în cadrul ZLSAC, precum și prevederilor Organizației Mondiale a Comerțului privind tratamentul național al mărfurilor și trebuie rectificate.

Cetățenii moldoveni au continuat să beneficieze de călătorii fără vize în UE în țările asociate Schengen. Cel de-al patrulea raport din cadrul Mecanismului de suspendare a vizelor, adoptat la 4 august 2021, a confirmat că Moldova continuă să îndeplinească criteriile de referință privind liberalizarea vizelor. Cu toate acestea, a identificat, de asemenea, că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda problema cererilor de azil nefondate, alinierea politicii de viză a Moldovei cu listele țărilor terțe solicitante de vize pentru UE, precum și lichidarea deficiențelor în domeniile, cum ar fi: fraudele financiare, spălarea banilor, prevenirea și lupta împotriva corupției și a crimei organizate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: