image
Sursa foto: Reuters

Rolul lui Plahotniuc în scenariul violențelor din 7 aprilie

Chirtoacă, Urechean și Stepaniuc comentează declarația lui Vlad Filat despre implicarea lui Vladimir Plahotniuc în evenimentele din 7 aprilie 2009.

Fostul premier, condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, a menţionat printre altele că nu toţi cei implicaţi în dezordini au depus depoziţii la Procuratura Generală în acest dosar.

„Primul care ar trebui să dea depoziţii, o spun în cunoştinţă de cauză, trebuia să fie Plahotniuc. Nu vreau să pun acum totul în cârca lui. Eu vă spun în cunoştinţă de cauză că implicarea acestuia în evenimentele din 7 aprilie a fost una plenară. Şi aici mă refer nu la studenţii care au ieşit paşnic, dar la cei care au deturnat protestul. Ţuţici se numesc. Au folosit aceeaşi tactică”, a spus Filat.

„În momentul în care noi discutam în Alianţa pentru Integrare Europeană – aici trebuie să recunosc faptul că cel mai vocal în subiectul 7 aprilie a fost Partidul Liberal – tot timpul eram trimişi împreună cu cei de la PL la Procuratura Generală să dăm explicaţii. Ni se spunea că acolo se investighează”, a mai spus Filat.

Întrebat ce parte de vină îşi asumă că până astăzi cazul 7 aprilie este un subiect despre care se discută şi încă nu se ştie nimic, Filat a răspuns că îşi asumă în mare parte vina. „Nu pot să măsor, dar fiecare trebuie să îşi asume partea sa de responsabilitate. Cred că trebuia să fac mai mult”, a conchis acesta.

Dorin Chirtoacă: „Noi am dedus. Filat ştie”

Solicitat să comenteze declaraţia lui Filat, Dorin Chirtoacă, liderul PL, a declarat că, urmărind câteva contraproteste organizate recent în centrul Chişinăului, cu participarea lui Ţuţu şi a altor tineri dubioşi afiliaţi PD, a ajuns la aceeaşi concluzie.

Dorin Chirtoacă a amintit despre un eveniment din 23 mai. Este vorba de contraprotestul la care a participat un grup de persoane violente în frunte cu Constantin Ţuţu venit pe o motocicletă. Fostul primar consideră similare acţiunile din 8 iunie curent, când cei din blocul ACUM şi PSRM au creat o majoritate în Parlament, iar pretinșii protestatari, susţinători ai PD, şi-au amenajat corturile în faţa celor mai importante instituţii ale statului.

„Când am văzut aceste tipuri de proteste, nu am mai avut niciun dubiu că sunt exact aceiaşi oameni aduşi pe 7 aprilie. Acum însă nu au ascuns că sunt de partea lui Plahotniuc”, a menţionat Chirtoacă.

„Lucrul acesta l-am dedus şi atunci când a fost găsit un ţap ispăşitor în dosarul 7 aprilie, Ion Perju, în rest, totul a fost camuflat. În 2010, am identificat vreo 30 de poliţişti torţionari. În imaginile de la Serviciul de Pază şi Protecţie, am identificat fiecare persoană, am făcut o listă, am acumulat zeci de dovezi cu privire la torturarea și moartea lui Valeriu Boboc, a lui Ion Ţâbuleac. Când l-am văzut şi pe Voronin că o face pe niznaiul în Parlament, mi-am dat seama că singurul care ţine sub control şi muşamalizează dovezile este Plahotniuc, cel care ţinea controlul asupra întregii justiţii”, a conchis Chirtoacă.

Fostul edil a mai precizat că a ajuns la aceste concluzii prin deducţie, punând cap la cap tot ce s-a întâmplat în ultimii zece ani. „Acum, după declaraţia făcută de Filat, îmi dau seama că spre deosebire de noi, el ştia acest lucru. Personajele în haine sport, cu măşti, nu au apărut din senin, ci de la cluburile sportive conduse de Damir, Ţuţu, pe care Plahotniuc le-a transformat într-o structură paramilitară a sa Aceste cluburi au primit dotări, l-au ridicat în slăvi, au devenit membri ai PD. Alde Ţuţu au ajuns chiar în Parlament. Anul 2009 a fost începutul unui atac raider asupra Republicii Moldova, l-au scos pe Voronin de la putere, pentru a se pregăti de tot ce au făcut în aceşti zece ani”.

Voronin şi Plahotniuc şi-au coordonat acţiunile?

Liberalul a menționat că, de-a lungul anilor, a fost evident și faptul că Plahotniuc îl protejează pe Voronin. „Nu ştiu dacă şi-au coordonat acţiunile în timpul violenţelor din 7 aprilie, conduse de Plahotniuc, de provocatori, după care a venit ordinul ilegal al lui Voronin de a curăţa PMAN şi a interveni în forţă. Nu este exclus că Plahotniuc a acţionat pe la spate. Şi-a făcut interesul după care l-a luat sub protecţie pe Voronin, şantajându-l poate chiar cu chestunea 7 aprilie.Acesta este de fapt stilul lui Plahotniuc. El ajunge pe lângă cineva, îl instigă într-o chestiune ilegală, chiar la o crimă, după care şi-l subordonează, pentru a ajunge în vârful piramidei şi a controla totul. Aşa a ajuns pe lângă Voronin, Filat şi pe lângă PL. Unii au intrat în afaceri ilegale, alții nu. În cazul nostru, a scos doar nişte dosare fabricate”, a mai spus Chirtoacă.

Urechean: „Voronin şi Plahotniuc erau foarte apropiaţi”

Unul dintre persoanele care au fost în centrul evenimentelor din 2009, Serafim Urechean, consideră că liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, ştia mult mai mult despre protestele din 7 aprilie 2009 decât a lăsat să se înţeleagă.

„Nu ştiu dacă şi-ar fi coordonat acţiunile. Nu am dovezi în acest sens. De ce însă Filat face această declaraţie abia acum? De ce a tăcut de-a lungul anilor?”, se întreabă Urechean.

„Mie mi-au apărut suspiciuni când l-am auzit pe Voronin spunând: «Noi le-am dat voie la protestatari să intre în clădirea prezidenţială, să se folosească de telefoanele noastre». Aceştia au intrat în toate cabinetele, dar nu s-au atins de cabinetul lui Voronin. Totodată, doar etajele unu-doi ale clădirii Parlamentului au fost devastate, aşa cum am văzut la orele 20.00–21.00 în seara de 7 aprilie. În rest, toate birourile erau în ordine, chiar i-am spus secretarei și colegilor să lase lucrurile în cabinete.

Clădirea era păzită de organele de drept. Dimineaţa însă totul era devastat. Au distrus tot ce era în cele nouă etaje ale Parlamentului. Astăzi, putem presupune la ordinul cui au fost făcute acele ilegalităţi.

Se ştie că Voronin şi Plahotniuc au mers mână în mână”, a spus Urechean.

Stepaniuc: „Voronin nu l-a sfidat niciodată pe Plahotniuc”

Victor Stepaniuc, apropiatul lui Voronin, cel care i-a stat în preajmă în timpul violenţelor de la 7 aprilie 2009 spune la rândul său că, după proteste, preşedintele Voronin a avut un comportament ilogic.

Stepaniuc personal a fost nedumerit de faptul că Voronin nu s-a arătat interesat să ancheteze evenimentele, de unde au apărut provocatorii, cine se face vinovat de incendierea clădirii Parlamentului.

„Părerea mea este că Voronin a fost influenţat masiv în această perioadă. Dumnealui nu l-a sfidat ulterior niciodată direct pe Plahotniuc. Acesta însă a devenit după 2009 principalul personaj al acestei ţări. Cred că declaraţiile lui Filat sunt făcute în cunoştinţă de cauză şi aceste lucruri trebuie investigate”, a mai spus Stepaniuc.

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: