image
Sursa foto: Getty Images

Senegalul acuză Japonia de lipsă de fair-play și avertizează FIFA

Federaţia de fotbal din Senegal (FSF) a cerut FIFA să reconsidere criteriul fair play de departajare, după ce naţionala sa a fost eliminată de la Cupa Mondială din Rusia din cauza numărului mai mare de cartonaşe galbene primite comparativ cu Japonia, cu care a terminat la egalitate perfectă de puncte şi goluri marcate în grupă.

Japonia s-a calificat în optimi datorită acestui criteriu fair play de departajare, concentrându-se în ultimul joc cu Polonia (0-1) să păstreze rezultatul de pe tabelă şi să nu încaseze avertismente.

''În viitor, FIFA ar trebui trebui să penalizeze o echipă care joacă de această manieră", a declarat purtătorul de cuvânt al FSF, Kara Thioune, pentru BBC.

"FIFA a adoptat un nou sistem dar acest criteriu fair play rezolvă toate problemele? După meci, nu s-au luat măsuri nici împotriva Japoniei şi nici a Poloniei. Ar fi trebuit să fie nişte măsuri de penalizare împotriva jucătorilor, antrenorilor sau echipelor pentru o asemenea atitudine'', a mai spus Thioune.

Conform sistemului nou de departajare, un cartonaş galben reprezintă minus un punct, iar un cartonaş roşu direct costă patru puncte.

Cu patru cartonaşe galbene, faţă de cele 6 încasate de Senegal, Japonia a avut câştig de cauză, iar acest criteriu nu are legătură cu calitatea fotbalului.

FSF a trimis două scrisori la FIFA pentru a se plânge de această situaţie: "FSF crede că Japonia a refuzat deliberat să mai joace după ce a aflat că naţionala Columbiei avea avantaj de un gol contra Senegalului, iar acest refuz s-a potrivit Japoniei dar este contrar principiilor care guvernează fotbalul.

FSF s-a arătat şi mai şocată de faptul că selecţionerul Japoniei nu a negat faptele. În conferinţa de după meci, el a confirmat că a luat decizia de a manipula rezultatul prin menţinerea scorului de pe tabelă (0-1). FSF deploră lipsa de fair play pe care a arătat-o echipa Japoniei. Se pierde sensul şi interesul jocului dacă un criteriu precum cel al cartonaşelor galbene sprijină ca o echipă care nu arată fair play şi nu este îngrijorată că ar putea primi vreo sancţiune'', se arată în scrisoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: