image
Sursa foto: AFP

VIDEO: Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia; Pompierii sunt neputincioși

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare, relatează AFP, citată de Agerpres.

Un responsabil de rang înalt al pompierilor din statul australian New South Wales, Rob Rogers, a declarat că „probabil mai mult de opt incendii” s-au reunit într-un singur focar gigantic care arde pe 300.000 de hectare, mai mare decât suprafața orașului Sydney, într-o zonă cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri.

Incendiul devastează o regiune aflată la o oră de mers cu automobilul de Sydney, care resimţea acut, vineri, efectele fumului toxic.

Rob Rogers a vorbit şi despre neputinţa pompierilor locali în faţa amplorii neobişnuite a acestui incendiu. Pompierii nu au putut să facă altceva decât să organizeze evacuarea rezidenţilor, să încerce să protejeze locuinţele şi să spere o încheiere rapidă a secetei şi o oprire a vânturilor care contribuie la propagarea flăcărilor.

„Nu putem să oprim aceste incendii. Ele vor continua până când condiţiile meteo se vor schimba şi abia atunci vom face tot ce putem pentru a încerca să le izolăm”, a declarat el pentru postul public de televiziune ABC.

„Cel mai bun lucru de făcut este să încercăm să protejăm locuinţele şi oamenii”, a adăugat pompierul australian.

De aproximativ trei luni, incendiile au devastat diverse zone din estul Australiei. Astfel de fenomene se produc frecvent odată cu apropierea verii australe, însă ele au apărut mai devreme în acest an şi sunt deosebit de virulente.

Oamenii de ştiinţă estimează că încălzirea climei contribuie la crearea unor condiţii favorabile pentru declanşarea incendiilor.

Înregistrări video spectaculoase realizate de pompierii locali circulau vineri, prezentând avansarea rapidă a unui veritabil zid de flăcări în faţa lor în noaptea de joi spre vineri în Orangeville, o localitate aflată la mai puţin de 100 kilometri vest de Sydney.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: