image
Sursa foto: jurnal.md

Năstase: În ziua expulzării profesorilor de la Orizont niciun act juridic nu exista; Au fost desenate ulterior și antedatate

În ziua în care au fost expulzați cei 7 cetățeni turci, profesori la liceul Orizont, niciun act juridic care să legitimeze acțiunile organelor de forță nu exista. Toate actele au fost semnate ulterior, cu dată din urmă, a declarat ieri liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, fapt confirmat și astăzi de o investigație Anticorupție.

„La data săvârșirii acestei crime, niciun act juridic (legal sau ilegal) pe care s-ar fi bazat răpirea nu exista. Aceste acte au fost desenate ulterior, după producerea crimei, şi antedatate, fiind identice ca formă şi conținut, ca şi trase la indigo, pentru fiecare dintre jertve. Chiar şi aşa, toți cei care au aplicat pentru obţinerea azilului politic, 5 la număr, au fost găsiți compatibili cu statutul solicitat și totuși condamnați cu dată anterioară și executați", a declarat liderul Platformei DA.

„Aceștia au fost răpiți de colaboratorii unei instituții esențiale în stat, dar capturată politic și mafiotic, care a ajuns să fie condusă de un purtător de valize în aeroportul Chișinău, gata să execute orice comandă, indiferent de consecințe”, a mai adăugat Andrei Năstase.

Potrivit liderului Platformei Demnitate și Adevăr, „în condițiile unei justiții libere, numele Botnari, Jizdan, Poalelungi, Popov vor figura în rechizitorii și sentințe penale emise în cele mai echitabile procese garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.

Andrei Năstase a mai adăugat că, prin răpirea și trimiterea în detenție a celor 7 cetățeni turci, guvernarea oligarhică, cu complicitatea președintelui Igor Dodon, în fapt, a dat start unei noi vendete. „Nu e departe ziua când, după acest test, regimul va recurge la persecutarea, răpirea și chiar lichidarea opozanților săi, politici sau civici, jurnaliști sau scriitori, profesori sau medici din Republica Moldova”, a punctat liderul DA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: