image
Sursa foto: jurnal.md

Inga Grigoriu: „Regretăm că am tăcut; Pe interiorul blocului, noi, Platforma DA, băteam alarma, dar întâmpinam rezistență”

„Astăzi regretăm că am tăcut. Trebuia să le spunem atunci oamenilor care ne opreau pe stradă, de ce anume nu putem pune în aplicare Declarația de capturare a instituţiilor statului votată de noi în Parlament. Pe interiorul blocului, noi, Platforma DA, băteam alarma, dar, întâmpinam rezistență. Concursurile, mănușile albe, frica de reacţia partenerilor de dezvoltare sunt doar câteva dintre motivele pentru care nu am fost auziți.” Declarațiile au fost făcute într-un interviu de deputata fracțiunii „Blocul ACUM Platforma DA”, Inga Grigoriu.

„Regret, de asemenea, decizia Guvernului de a prezenta lista scurtă de potențiali candidați la funcția de procuror general exact cu câteva zile înainte de turul doi al alegerilor locale generale, când nimic nu impunea această grabă. Acest fapt a descurajat mii de oameni şi ei nu au mai ieşit la vot. Sunt sigură că astăzi totul putea să arate altfel, pornind de la capitală, până la consiliile raionale, dacă Platforma DA ar fi fost consultată serios înainte de a fi luate decizii în numele blocului”, a spus Inga Grigoriu, într-un interviu pentru Tribuna.

Făcând totalurile anului 2019, deputata PPDA a menționat că anul trecut a fost „un an tumultuos, cu două scrutine electorale – parlamentarele în baza sistemului mixt și alegerile locale generale. Atât pentru cetățenii activi și deciși, cât și pentru acei sceptici, alegerile de orice tip sunt soldate cu diverse emoţii: uneori epuizante, alteori absenteiste, dar și de speranţă, de încredere că schimbarea este posibilă. A fost un an cu noutăți, dar și cu deja-vu-urile sale – un regim a fost dat jos, altul încearcă să se fortifice, urmând aceleași practici ușor previzibile.”

„Pentru noi, Platforma Demnitate și Adevăr, anul precedent a mai însemnat și europarlamentarele din mai 2019, în cadrul cărora ne-am implicat intens, dar și alegerile prezidențialele din România. Un calcul simplu vă va face să înţelegeţi prin ce au trecut și cum s-au simțit echipele Platformei DA, participând plenar la toate aceste patru scrutine electorale. De asemenea, nu cred că cetățenii care urmăresc cu atenție sporită evenimentele politice, vor putea uita vreodată zilele de 7 și 8 iunie 2019. Timp de două săptămâni Republica Moldova a fost mica vedetă a regiunii, urmărită cu sufletul la gură de toți acei care țin la noi, atât din interiorul, cât și din exteriorul țării. În aer plutea atunci euforica senzație de izbăvire cuprinsă de o stare de spirit comună – în sfârșit am obținut libertatea mult dorită. Dar, cu certitudine, 2019 a fost şi un exerciţiu important. Cel puțin, pentru noi, cei din Platforma DA, partid care nu a fost niciodată la guvernare. De facto, nu am fost la guvernare nici în 2019. Dar am învățat că responsabilitatea pe care ne-o asumăm mereu este o povară grea, cât cerul pe umerii atlanților. Am tras concluzii şi am meditat la momentul cedării la nici jumătate de cale. Vom evita pe viitor astfel de greșeli, pentru a nu ne încrede după atâta amar de luptă și rezistență, în tot ce visează unii peste noapte”, a precizat deputata.

Despre reușite Inga Grigoriu a spus că anul 2019 a debutat pentru ea cu 60 de zile petrecute non-stop printre oameni.

„De parcă aş fi fost împinsă grijuliu, dar constant, fără a face pauze de odihnă, de un prieten ambițios și undeva ascuns în interiorul meu. Deși sondajele săptămânale îmi relatau despre înfrângerea sigură pe circumscripția electorală pe care candidam, voind parcă să mă determine să mă resemnez, astăzi sunt sigură că anume ele mă ambiţionau, îmi serveau doza zilnică de încăpățânare, energie și entuziasm – ingrediente fără de care eu nu pot să acționez. Mi-am propus atunci un scop – să înving, să primesc mandatul direct de la cetățeni și astfel, să pot să-i reprezint de la cea mai importantă tribună a țării. Profit din nou de această ocazie să mulțumesc echipei fără de care nu aș fi reușit, alegătorilor care au avut încredere în mine, dar și familiei mele care mi-a fost alături permanent. În calitate de parlamentar am reușit să fiu mereu alături de cetățeni, implicându-mă în soluționarea problemelor acestora, adresând zeci de demersuri instituțiilor statului, creând grupuri de lucru în vederea obținerii rezultatului scontat. Am reușit să demonstrez organelor de drept că am dreptate şi că banii cetățenilor se fură prin intermediul achizițiilor publice, deși investigațiile de acest gen ar fi trebuit să fie de prerogativa lor. Am insistat şi am reuşit să îmbunătăţesc legislația cu privire la calitatea mediului și a apei potabile. De asemenea, mi-am pus drept scop să promovez necesitatea de a dinamiza dezvoltarea regională, activând în comisia parlamentară mediu și dezvoltare regională, a cărei vicepreședintă sunt”, a punctat ea.

În context, deputata a dezvăluit care sunt planurile pentru anul 2020.

„La 3 noiembrie 2019, Platforma DA și-a încheiat primul său ciclu electoral. Patru ani de luptă, perseverență, rezistență, de implicare și determinare. În decembrie 2019 deja am început să ne pregătim de următorul nostru ciclu electoral pentru următorii patru ani. Am constatat că avem de lucru pentru, cel puțin, pe 20 de ani înainte. În acest moment Platforma DA este prezentă în circa 100 de primării cu primarii săi. În și mai multe suntem prezenți prin consilierii noștri locali, care de asemenea reprezintă o forță importantă pe care o vom crește pentru următoarele alegeri locale generale. Astăzi circa o mie de oameni ai Platformei Demnitate și Adevăr DECID, fie că sunt primari, consilieri locali, orășenești, municipali sau raionali, fie că sunt vicepreședinți de raioane sau președinți. Astfel, am obținut pârghii pentru a influența procesele decizionale”, a adăugat Inga Grigoriu.

În concluzie, deputata a mai spus: „Fără să știu că se va întâmpla atât de rapid, le spuneam cetățenilor în campania locală că guvernele pot pica – se întâmplă acest lucru și la casele mari. Le spuneam că alegerile parlamentare anticipate pot fi provocate subit. Dar, mandatul primit direct de la oameni este cel mai puternic. Iată de ce este atât de important ca în următorii patru ani, indiferent de conjunctura politică de la nivelul central, aleșii noștri locali să reprezinte cu Demnitate vocea și doleanțele celor care i-au ales și pentru ei să învețe să devină mai buni. Urmează un nou an electoral. Platforma DA din nou a lansat în spațiul public ideea de unitate națională. Credem că încă nu este prea târziu să ne consolidăm”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: