image
Sursa foto: navarrainformacion.es

Cazul navei cu droguri sub pavilionul RM, la Guvern: „A fost înregistrată după ce a primit aviz de la Ministerul de Externe”

Nava reținută în apropierea Insulelor Canare, la bordul căreia a fost depistată o tonă și jumătate de cocaină, a obținut provizoriu dreptul de a circula sub pavilion moldovenesc, având aviz de la Ministerul de Externe de la Chișinău.

Informațiile au fost prezentate astăzi la ședința Guvernului de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. Ministrul de Externe, Iurie Leancă, a lipsit.

„Are de suferit imaginea țării, pentru că nu este primul caz. Anterior, am discutat despre procedura de obținere și înregistrare a navelor sub pavilionul RM. Cred că trebuie să revenim la acest lucru. Să știm cine obține acest drept. Trebuie să fie implicat Ministerul de Externe. Nu e implicat și poate de asta avem asemenea probleme. Deja sunt multe speculații”, a declarat Pavel Filip în debutul ședinței Guvernului.

„Nava este înregistrată de Căpitănia Portului Giurgiulești. Proprietarul o persoană originară din Georgia. Pavilionul precedent era din Cipru. Nava a fost înregistrată conform procedurilor, doar după ce au primit aviz de la Ministerul de Externe. RM nu are nicio atribuție de trafic ilegal, responsabilitatea revine armatorului și echipajului”, a explicat Chiril Gaburici.

Potrivit ministrului Economiei, în cadrul procedurii de înregistrare în Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, este verificată istoria navei, identitatea proprietarului navei și se aplică la Ministerul de Externe.

„Abia la urmă se face înregistrarea. În acest caz, nu au existat suspiciuni, de aceea fost permisă înregistrarea provizorie a acestei nave sub pavilion moldovenesc”, a adăugat Gaburici.

„Înțeleg că atunci când a fost verificată această companie, nu a avut probleme. Trebuie să vedem dacă e necesar să avem o procedură mai riguroasă, poate să dureze mai mult în timp. Dacă e cazul, veniți cu un proiect de de modificare a acestei proceduri, care trebuie să corespundă cu rigorile UE”, a cerut premierul Filip.

Remorcherul „Breath”, cu o lungime de 37 de metri, a fost reținut ieri în apropierea Insulelor Canare. În urma verificărilor, au fost depistate 1.400 de kilograme de cocaină. Șapte cetățeni turci, un ucrainean, un bulgar și un georgian, care se aflau la bordul navei, au fost reținuți. Presa spaniolă scrie că ar fi vorba despre o gruparea turcă, care face contrabandă cu droguri, aceasta fiind a treia operație pe care o întreprind într-un timp foarte scurt.

Anterior și alte nave sub pavilion moldovenesc au fost implicate în diverse incidente.

Noutăţile partenerilor

comentarii: