image
Sursa foto: Jurnal.md

Minciuna socialistei Eugenia Ceban privind lipsirea deportaților de călătorii urbane gratuite, demontată

Raportul Curții de Conturi referitor la „Managementul serviciilor publice de transport urban și impactul fiscal-bugetar al acestora” nu conține constatări sau referințe privind călătoria gratuită în transportul public urban a persoanelor supuse represiunilor politice. Este răspunsul dat de Curtea de Conturi la un demers al fracțiunii liberale din Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

Liberalii au solicitat Curții de Conturi o informație referitor la acest caz, după ce în cadrul ședinței CMC din 6 februarie, curent, mama primarului capitalei, socialista Eugenia Ceban, a declarat că deportații au fost eliminați din lista beneficiarilor de călătorii gratuite în transportul public după un control al Curții de Conturi care a constatat nereguli la acest capitol.

Ba chiar mai mult, socialista a declarat că, după ce raportorii Curții de Conturi au constatat nereguli, „directorului Regie transport electric i s-a deschis dosar penal pentru că a încălcat cadrul legal”.

Eugenia Ceban a făcut aceste declarații după ce Veronica Herța, consilier PL, a propus ca foștii deportați, care reprezintă una din cele mai vulnerabile categorii de persoane, să fie reincluși în anexa 28 a Bugetului pentru anul 2020, de unde au fost eliminaţi la începutul anului curent, ca aceștia să beneficieze în continuare de călătorii gratuite cu transportul public.

„E o categorie de persoane care a avut cel mai mult de suferit, care au simţit umilinţa atunci când au fost urcaţi în vagoane, iar în ianuarie curent au simţit umilinţa când li s-a cerut să coboare din transportul public ori să achite taxa. Rog să susţinem proiectul prin care persoanele supuse represiunilor politice să se regăsească în lista beneficiarilor de transport gratuit”, a propus Herţa.

Proiectul de lege, deşi a fost susţinut de consilierii PPDA şi PAS, nu a întrunit numărul necesar de voturi. Acesta a fost respins de PSRM, PD și Partidul Șor, formaţiuni politice care în campaniile electorale erau cele mai generoase în oferte și cadouri sociale.

În răspunsul Curții de Conturi, referitor la declarațiile socialistei Eugenia Ceban, se mai menționează că „persoanele responsabile din cadrul autorităților publice ale municipiului Chișinău nu au asigurat coroborarea între constatările auditului și recomandări” atunci când au decis să elimine această categorie și că CCRM este disponibilă să ofere informații și explicații referitoare la subiectul dat.

De remarcat că socialiștii au eliminat foștii deportați din lista categoriilor de populaţie care vor beneficia în anul 2020 de dreptul la călătoria gratuită în troleibuzele şi autobuzele din raza mun. Chişinău, dar nu i-au eliminat pe „Eroii Uniunii Sovietice”, „Eroii Muncii Socialiste”, persoanele decorate cu ordinele „Slava”. Mai beneficiază de călătorii gratuite carabinierii, angajaţii Inspectoratului Ecologic de Stat, veteranii de război și membrii gărzilor populare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: