Brazilia, Germania, Argentina, Spania și Franța sunt considerate principalele favorite la câștigarea titlului mondial. Dintre toate, doar Franța a reușit să câștige primul meci jucat la Cupa Mondială din Rusia (2-1), dar și această victorie a venit pe final după un autogol al unui fundaș australian.

Spania a fost prima favorită care s-a încurcat la Campionatul Mondial din Rusia, ce-i drept, în fața campioanei europene, Portugalia. Spaniolii au avut în față un Cristiano Ronaldo în mare formă, starul portughez reușind un hat-trick.

Totuși, prima surpriză în Rusia a fost egalul obținut de Islanda în fața Argentinei lui Messi, acesta ratând și un penalty la scorul de 1-1. Marile bombe au explodat, însă, duminică. Campioana mondială en-titre, Germania, a fost învinsă de Mexic cu 1-0. Ultima dată când Germania a pierdut primul meci la o Cupă Mondială a fost în 1982, nemții reușind totuși să ajungă până în finală.

Poate cel mai așteptat debut a fost cel al Braziliei. Naționala "Selecao", considerată principala favorită la câștigarea trofeului, nu a reușit decât un egal cu Elveția, deși a deschis scorul după execuția fantastică a lui Coutinho.

Singura favorită care a reușit să câștige în prima etapă a fost Franța, dar naționala "Cocoșului Galic" nu a avut o evoluție convingătoare. Franța s-a impus cu 2-1 în fața Australiei, grație unui autogol pe final de meci.