image
Sursa foto: Anticoruptie.md

O nouă amânare în procesul judecătoarei Domnica Manole

O nouă amânare în procesul judecătoarei Domnica Manole, care luptă pentru anularea deciziei CSM, prin care a fost demisă din sistem. De această dată, reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii nu s-a prezentat la ședință pe motiv că de ieri se află în... vacanță. Deși Manole și avocata sa au solicitat ca examinarea dosarului să continue în lipsa reprezentantului CSM, completul de la Curtea Supremă de Justiție a dispus ca ședința să aibă loc în luna iunie. ”Este revoltător”, a fost reacția reclamantei.

Ca de fiecare dată, ședința a fost monitorizată de către mai mulți diplomați străini acreditați la Chișinău. Reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii nu s-a prezentat, însă a solicitat instanței să amâne examinarea cauzei, iar cel al Serviciului de Informații și Securitate a lăsat la discreția judecătorilor să decidă dacă amână sau nu ședința. Fără multe discuții, completul în frunte cu președintele CSJ, Ion Druță, a decis ca procesul să continue peste o lună.

Președintele CSM, Victor Micu, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile aduse la adresa instituției. Acum trei luni, Domnica Manole a scris o cerere la CSM în vederea anulării deciziei, prin care a fost destituită din funcție în contextul în care Curtea Constituțională a decis că verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informaţii şi Securitate, care a generat eliberarea din funcție a lui Manole, este neconstituţională. CSM și-a menținut însă hotărârea.

În vara anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să o elibereze din funcție pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar și pentru faptul că ar fi comunicat cu părți din mai multe dosare, decizie care a provocat reacții din partea Delegației Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite, dar și a ONG-urilor din domeniu. Este al doilea proces intentat împotriva CSM.

Anterior, Domnica Manole a cerut CSJ-ului să anuleze hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care i-a fost ridicată imunitatea și Procuraturii i s-a permis să o urmărească penal. Atunci, Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză CSM-ului. Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: