image
Sursa foto: Jurnal.md

Dumitru Vicol, despre bugetul pentru anul 2022: „Cifrele trebuiesc ajustate; Inflația va da peste cap planificarea”

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat astăzi în prima lectură bugetul de stat pentru anul 2022. Veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde de lei și vor fi în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile vor constitui 65,2 miliarde de lei, mai mult cu peste 7,5 miliarde lei. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei. Analistul internațional la o bancă americană din Londra, Dumitru Vicol, susține că bugetul ar trebui revizuit și rectificat cât mai curând, deoarece a fost calculat după inflația din luna octombrie.

„În primul rând ar trebui să luăm în considerare că bugetul a fost făcut cu prognozele din octombrie, cu o inflație de 6,9, care anul viitor va fi diferit 13, 14 la sută. Pentru mine întrebarea este cât de rapid va veni Guvernul să facă rectificarea, deoarece totuși inflația este dublă față de cea din prognoze. Cifrele trebuiesc ajustate. Eu sper că în ianuarie, februarie, martie.(...) Bugetul la moment care este cu prognoza care este arată relativ bine. Inflația va da peste cap planificarea”, a decarat Dumitru Vicol la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Totuși cei mai afectați de inflație vor fi persoanele care consumă produse agroalimentare, deoarece costul energiei în industria alimentară în cifra de afaceri este de 3,4 la sută, susține analistul.

„Acele creșteri la produsele alimentare noi le vom simți sau deja le simțim. Aici Ministerul Finanțelor ar trebui să vină cât mai curând cu o rectificare”, a conchis Dumitru Vicol.

Noutăţile partenerilor

comentarii: