image
Sursa foto: CALM

Primarii anunță pentru mâine un protest față de plafonarea taxelor locale: „Guvernul promovează interese obscure”

Primarii din RM anunță un protest pentru ziua de mâine, 27 noiembrie, după ce premierul Ion Chicu a anunțat luni că Guvernul nu renunță la ideea de a plafona taxele locale.

Reprezentanții CALM au anunțat că vor organiza mâine, 27 noiembrie, o acțiune de protest în fața Guvernului la care vor participa până la 50 de persoane, așa cum prevede legislația privind situația pandemică. Primarii se vor întruni inițial în fața Ministerului Finanțelor de unde vor porni într-un marș de protest până la Guvern.

„Acest document este o gravă încălcare și o ofensă la adresa APL. În 2014 această decizie a fost declarată una neconstituțională. Trebuie să fie clar pentru actuiala guvernare, că este o decizie abuzivă, lipsită de argumente. În calitate de primar și reprezentant al CALM, mereu am optat pentru descentralizare. Această plafonare reduce veniturile care pot fi colectate la nivel local. Este o decizie împotriva cetățenilor și a micului business, pe umerii căruia va cădea o nouă povară fiscală”, a declarat Valentina Casian, primar de Strășeni, în cadrul unei conferințe de presă..

Primarul de Peresecina Valentina Buzu: „Consiliile locale nu întreprind nicio acțiune în detrimentul localității lor. Proiectul de politică fiscală pentru anul 2021 vine să apere interesele unor agenți economici mari în detrimentul antreprenorilor mai mici. Suntem interesați să atragem mediul de afaceri în localități, nu să-i împovărăm cu taxe”.

Primarul de Oxentea, Valeriu Rusu: „Prin plafonarea taxelor locale, guvernarea nu-și dorește descentralizarea, ci atentează și mai mult la independența APL. Plafonarea taxelor ne va aduce la aceea că businessul mic va suporta pierderi, iar cei mari vor avea de câștigat. Nu poate un antreprenor care are un mic magazin să achite aceleași taxe ca un proprietar de stație PECO. Taxele trebuie să fie instituite de autoritățile locale reieșind din situația fiecărui agent economic în parte”.

Viorel Furdui, director CALM: „Suntem nevoiți să ne căutăm dreptatea în stradă pentru că nu suntem auziți. Mâine vom organiza o acțiune de protest și un marș de protest. Vom porni de la Ministerul Finanțelor la ora 11:00 și vom merge la Guvern. Multe primării au dorit să participe, dar trebuie să respectăm normele anti-Covid. Este a patra încercare a guvernării de a atenta la puținele venituri ale primăriilor. Este o acțiune stranie. Guvernul, sub paravanul grijii pentru mediul de afaceri, promovează niste interese foarte înguste și obscure. Toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic. Nu există niciun temei pentru a institui o plafonare. Întrebarea noastră față de premier și față de Ministerul Finanțelor este, de ce nu prezentați un studiu în care să arătați ce primării și ce agenți economici au avut de suferit în urma instituirii taxelor de către autoritățile locale? Dacă am analiza în esență inițiativa de plafonare, s-ar vedea de unde cresc picioarele unor interese obscure. Acesta proiect va afecta principiile autonomiei locale. Noi considerăm că trebuie să apărăm aceste principii și valori constituționale. De aceea prima acțiune va fi acest proces”, a spus Viorel Furdui.

Conferința de presă a reprezentanților Congresului Autorităților Locale din RM:

Amintim că în pofida mai multor critici aduse inițiativei actualului Guvern de a plafona taxele locale, proiectul este inclus în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Despre aceasta a anunțat luni premierul Ion Chicu după întâlnirea cu speakerul Zinaida Greceanâi și președintele în exercițiu Igor Dodon.

„Guvernul nu renunță la intenția de a plafona taxele locale pentru că este o măsură care vine să protejeze bussinesul de unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități locale. Eu am văzut unele speculații făcute de unii reprezentanți ai asociațiilor sau a primarilor. Ele nu sunt întemeiate. Am spus că transferurile de la bugetul de stat vor acoperi toate cheltuielile necesare pentru administrația publică locală” a spus Ion Chicu.

Amintim că este cea de-a patra încercare a autorităților centrale de a plafona taxele locale. În 2014 Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile legislative prin care autoritățile de atunci încercau să implementeze un proiect similar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: