image
Sursa foto: ld.md

Creștere MASIVĂ a utilizării resurselor administrative; PD și PSRM, campioni la agitație electorală prin funcționari publici

Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor fac abuz de frâiele puterii, făcându-și campanie electorală cu ajutorul demnitarilor și funcționarilor publici, în instituții de stat și în timpul orelor de muncă ale acestora. Concluzia se conține în raportul misiunii de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, lansat astăzi de Promo-LEX.

„Cu regret, am atestat o creștere masivă a utilizării resurselor administrative în scop electoral. Am înregistrat cel puțin 85 de cazuri pe care putem să le calificăm drept utilizare a resurselor administrative. Dacă e să vorbim despre candidații care au fost antrenați în utilizarea resurselor administrative, au fost atestate 45 de cazuri la PD, 33 - PSRM, 3 - PN, 3 - ACUM, 1 - PCRM. De cele mai multe ori este vorba despre implicarea angajaților instituțiilor de stat în incinta acestor instituții de stat, în timpul orelor de muncă. Este vorba despre 69 de astfel de cazuri din cele 85”, a precizat directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică.

Alte 12 cazuri se referă la implicarea funcționarilor publici, a demnitarilor, în multe cazuri inclusiv implicarea în campania electorală sau activități de agitație electorală în timpul orelor de serviciu a secretarilor de stat care se se prezumă că trebuie să fie apolitici, a adăugat directorul de programe Promo-LEX.

Observatorii au mai constatat și 4 cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală. În 3 cazuri ar fi implicați reprezentanți ai Partidului Șor și în alt caz - Partidul Socialiștilor.

Misiunea de observatori a mai constatat că mulți concurenți electorali sunt destul de transparenți în ceea ce ține de cheltuielile vizibile, precum publicitatea electorală TV, de exemplu, dar mai puțin transparenți la capitolul cheltuieli în ceea ce ține de organizarea evenimentelor, transport, locații, remunerarea persoanelor. Estimativ, observatorii au estimat cheltuieli de 800 de mii de lei care se pare că nu au fost indicate în rapoartele financiare ale concurenților electorali.

Datele din raportul nr. 4 al misiunii de observare a alegerilor au fost colectate în perioada 25 ianuarie - 1 februarie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: