image
Sursa foto: ipa.news

Un fost aliat al lui Erdogan își face un partid rival pentru a concura împotriva formațiunii președintelui turc

Fostul vicepremier turc Ali Babacan va forma un nou partid politic până la sfârşitul anului pentru a concura împotriva formaţiunii politice a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP, anunţându-şi intenţiile într-un interviu apărut marţi după luni de speculaţii, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Babacan a demisionat din AKP în iulie, invocând "diferende profunde". El a fost un membru fondator al AKP, ocupând posturile de ministru al economiei şi de ministru de externe în primii ani de putere, după care a devenit vicepremier, o poziţie pe care a deţinut-o între 2009 şi 2015.

S-a zvonit mult timp că Babacan, alături de fostul preşedinte AKP Abdullah Gul, ar intenţiona să formeze un partid rival. Însă o înfrângere usturătoare a partidului la alegerile din iunie pentru primăria Istanbului a accelerat aceste eforturi.

În primele sale declaraţii după demisia din AKP, Babacan a spus într-un interviu pentru ziarul Karar că partidul de guvernământ s-a îndepărtat de la principiile sale fondatoare şi că încă depune eforturi pentru a găsi persoane cu aceleaşi viziuni pentru a forma o echipă pentru conducerea noii formaţiuni politice.

El a adăugat că Gul sprijină partidul, dar că nu este oficial membru.

„Va lua ceva timp. Vrem ca partidul să fie format până în 2020. Calitatea este foarte importantă aici", a spus el pentru ziarul citat.

Îngrijorările tot mai puternice în legătură cu imparţialitatea sistemului judiciar, o recesiune care a dus la creşterea şomajului şi a inflaţiei şi iritarea în rândul turcilor în legătură cu găzduirea a 3,6 milioane de refugiaţi au redus baza de votanţi pentru Erdogan.

Orice erodare suplimentară ar putea afecta profund AKP, care se bazează pe o alianţă cu un partid naţionalist pentru a-şi păstra o majoritate parlamentară.

Următoarele alegeri din Turcia sunt programate în 2023.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: