image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

SONDAJ // 83% dintre moldoveni spun că se văd mai în siguranță pe moment în RM decât în alte locuri

Circa 83 la sută din respondenții la un sondaj realizat de IMAS au spus că se văd mai în siguranță pe moment în R. Moldova, decât în multe alte locuri din lume și doar 9 la sută – că s-ar simți mai în siguranță în alte țări. Sondajul a fost realizat în perioada 31 martie - 8 aprilie, iar autorii și-au propus să reflecte modul în care cetățenii percep epidemia de coronavirus.

La întrebarea ce cred despre modul în care au reacționat autoritățile la provocările generate de epidemia de coronavirus – 18% din respondenții la sondaj consideră că autoritățile au acționat mai rău în comparație cu ce știu că au întreprins alte țări, 32% - că au acționat la fel ca autoritățile din alte țări, iar 42% – că autoritățile au acționat mai bine decât în alte țări.

Cu toate acestea, nivelul de îngrijorare al populației în legătură cu răspândirea epidemiei de coronavirus este foarte înalt. 82% sunt îngrijorați sau foarte îngrijorați că acest virus s-ar putea răspândi masiv în RM, iar 72 la sută sunt îngrijorați că ar putea fi ei ori membrii familiei lor molipsiți cu temutul virus.

Sondajul mai relevă că 61 la sută din populație se simte afectată din punct de vedere economic din cauza epidemiei și doar 36 la sută susțin că sunt mai puțin ori deloc afectați și că situația lor nu s-a schimbat.

Doar 13% din respondenții la sondaj au economii și nu-și pun problema banilor dacă criza s-ar prelungi. 84 la sută din populație spun că s-ar descurca greu și chiar foarte greu cu cheltuielile pentru plata serviciilor comunale.

Sondajul mai arată că doar 9% consideră că oamenii dau dovadă de responsabilitate în respectarea regulilor de prevenire a infecției, alți 32% consideră că oamenii sunt destul de responsabili, pe când 52 la sută din respondenți consideră că oamenii sunt iresponsabili și nu se protejează suficient pe ei și apropiații lor.

Studiul a fost realizat prin telefon și la el au răspuns 1020 de cetățeni din 432 de localități. Sondajul are o marjă de eroare de +/-3%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: